Hakukoneoptimointi eli SEO (Search Engine Optimization) on tehokas tapa ohjata ei-maksettua liikennettä verkkosivuille, kun potentiaalinen asiakas etsii tietoa tuotteista tai palveluista. Käyttäjä on tässä vaiheessa hyvin vastaanottavainen tiedolle ja jopa yhteydenotolle – kunhan hän vain ensin löytää juuri sinun kotisivuillesi.

Verkkosivujen hakukoneoptimointia voi ja kannattaa tehdä niin uusille kotisivuille kuin jo pidempään pystyssä olleille sivustoille. Internet on alati muuttuva ja elävä ympäristö. Hakukoneet päivittävät algoritmejaan ja standardejaan jatkuvasti, eivätkä kilpailevatkaan sivustot tyydy nykyiseen näkyvyyteensä, joten koskaan ei ole liian aikaista tai myöhäistä tehdä korjausliikkeitä.

SEO on toki monin osin teknistä asiantuntijuutta vaativaa, mutta on myös paljon mitä sivuston ylläpitäjä voi tehdä ilman sen suurempaa teknistä kokemusta. Tässä muutama helppo vinkki, joiden avulla voit parantaa kotisivujesi hakukonenäkyvyyttä.

Ennen varsinaisiin vinkkeihin siirtymistä, on hyvä huomioida tämä nykyaikaisen hakukoneoptimoinnin kirkkaan punainen lanka: Nykyaikaiset algoritmit arvostavat samoja asioita kuin me käyttäjätkin – nopeutta, helppokäyttöisyyttä ja informatiivisuutta.

Miksi hakukoneoptimointi (SEO) on tärkeää kotisivuille?

Vastaus selviää hyvin nopeasti omaa hakutyyliä tarkastellessa. Googlatessa jotakin asiaa, saattaa klikata ehkäpä kolmea ensimmäistä hakutulosta, mutta ei yleensä enempää. Ensimmäisen hakutulossivun viimeisiin tuloksiin, saati sitten seuraaville hakutulossivuille ei kovinkaan usein päädy, ellei ole todella kiinnostunut tutkimaan aihetta perinpohjaisesti. Näin ollen oikeilla ja juuri sinun sivustosi kannalta tärkeillä hakusanoilla löydyttäessä saat merkittävän osan liikenteestä ohjattua omalle sivustollesi.

Oletkin ehkä jo tarkistanut sivustosi sijoituksen sekä parannusta vaativat kohdat RankingCoachin avulla.

Katso tästä vinkit, kuinka voit parantaa sivustosi näkyvyyttä hakukoneiden silmissä.

1. Sivuston nopeus

Kotisivujen nopeus on nykyisin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista verkkosivuilla. Tämä pätee niin ihmisen kuin hakukonebotin näkökulmasta. Sivuston tulisi olla täysin latautunut kolmessa sekunnissa, eikä sivun ensimmäisen näkymän (”above the fold”, eli se mitä näet ennen kuin alat selaamaan sivua pidemmälle) latautumisessa saisi kestää paria sekuntia kauempaa. Sivustoja selaavalla käyttäjällä on harvoinkaan kärsivällisyyttä odottaa pitkiä latautumisaikoja ja kärsivällisyyden raja voi tulla hyvinkin nopeasti vastaan. Vaikka käyttäjä jäisikin odottelemaan, hänellä on negatiivinen ensivaikutelma sivustosta. Tämän takia hakukonebotit kiinnittävät nopeuteen paljon huomiota, eivätkä katso hidastelua suopeasti sivuston laatua arvioidessa.

Kolme kovaa vinkkiä nopeuden parantamiseen ovat kuvien pienentäminen (alle 500 kt), sivuston hierarkian ja koon yksinkertaistaminen sekä nopeutta tukeva webhotelli.

Lue lisää, kuinka voit parantaa WordPress-sivustosi nopeutta

2. Avainsanat ja sisällöt

Valitse avainsanoja, joilla ajattelet, että sivustoasi tai tarjoamaasi palvelua etsitään netistä. Kun olet listannut muutamia (esim. 5–7 kpl) sinulle relevantteja hakusanoja, voit tutkia niitä helposti googlaamalla itse. Google tekee hakuehdotuksia hakutermeistä, joita voit peilata omaan sivustoosi. Mieti ovatko ne sopivia? Vastaavatko ne tavoittelemasi yleisön hakumotiivia? Minkälaisia aihekokonaisuuksia niihin liittyy?

Avainsanojen lisäksi voit viljellä sisältöön erilaisia hakulauseita, jotka määrittelevät tarkemmin tarjottavaa palvelua tai esimerkiksi yrityksen sijaintia. Optimoi verkkosivustosi kukin sivu tietyille hakutermeille. ”Yksi asia per sivu”-lähtökohta on ihanteellinen hakukoneiden kannalta. Käytännössä on tietenkin usein mahdotonta olla käsittelemättä samoja teemoja eri sivuilla, mutta tärkeintä on välttää turhaa toistoa usealla sivulla. Tällä tavoin sivut eivät kerää enemmän näkyvyyttä, vaan päinvastoin syövät sitä toisiltaan.

Lisää avainsanoja luot helposti aktiivisella sisällöntuotannolla, esimerkiksi sivuston blogiosiossa. Ota kantaa alaan liittyviin ajankohtaisiin asioihin, kerro tuotteistasi tai palveluistasi tarkemmin, tuo esiin asiantuntijuuttasi omalta toimialaltasi – mitä tahansa keksitkin mikä voisi kiinnostaa sekä sivuston kävijöitä tai millä voisit houkutella kävijöitä sivustollesi.

Hyvä sisältö palvelee sivustosi käyttäjää. Luo siis aidosti puhuttelevaa ja kiinnostavaa sisältöä. Tarjoa kättä pidempää, ohjeita ja vinkkilistoja tai jopa pidempiä oppaita liittyen omaan toimialaasi. Potentiaalisella asiakaskunnalla on lähtökohtaisesti jokin ongelma tai kysymys, johon tarvitaan ratkaisua. On tärkeää tarjota se, ennen kuin kertoo, miksi juuri itse on paras apu tilanteeseen. Aina parempi jos onnistut luomaan sisältöä, jota sivustosi kävijät innostuvat jopa jakamaan. Kun huomaat, jonkin aihealueen kiinnostavan kävijöitä, panosta siihen. Kirjoita ja kuvaa lisää sisältöä tästä aiheesta monipuolisesti.

3. Metatiedot

Hakukoneoptimoinnista puhuessa metatiedoilla yleensä viitataan yksittäisten sivujen otsikkoon (meta title) sekä kuvaukseen (meta description). Ne eivät näy ruudulla sivua selatessa, mutta ne kertovat hakukoneille käytettyjen hakutermien myötä, mitä sivu käsittelee. Käyttäjiä ajatellen niiden tärkein rooli on hakukoneiden hakutulossivulla. Kun selaat eri hakutuloksia Googlessa, näkemäsi otsikot ja lyhyet kuvaukset tulevat useimmiten metatiedoista. Lisäksi oikein määritellyt metatiedot ovat sivuston hygieniatekijä, jonka on oltava kunnossa myös sivuston yleisen laadun takia.

Käytä sivulla käyttämääsi tärkeintä hakusanaa otsikossa sekä kuvauksessa, mutta tee tekstistä myös houkutteleva. On tärkeää, että hakukone ymmärtää sivun aiheen, mutta muista että viime kädessä asian täytyy puhutella ihmistä. Huomioi myös, että metatietojen pituudella on merkitystä. Mikäli ne eivät vastaa pituuksiensa puolesta hakukoneiden standardeja, hakukoneet nostavat hakutuloksien tekstit parhaaksi näkemästään paikasta, eikä lopputulos ole aina kaikkein houkuttelevin klikkaamaan.

Esimerkiksi WordPress tarjoaa helppoja tapoja metatietojen lisäämiseen. Yksi suosittu työkalu tähän on Yoast-lisäosa, joka osaa myös kertoa onko otsikko tai kuvaus sopivan pituinen

4. Kiinnitä huomiota linkityksiin: paluulinkit, sisäiset linkit ja somelinkit

Paluulinkki tai ulkoinen linkki (backlink) voi äkkiseltään kuulostaa nyt siltä todella tekniseltä SEO:lta, mutta käytännössä se tarkoittaa simppeliä vuorovaikutusta muiden toimijoiden kanssa internetissä. Sivustollesi johtavat linkit kertovat hakukoneille sisällön luotettavuudesta ja kiinnostavuudesta. Aiemmin mainittu aktiivinen sisällöntuotanto on myös tässä keskeisessä roolissa. Asiantunteva sisältö voi herättää huomiota internetissä muilla alan sivustoilla, joka voi poikia linkkejä sivustollesi. ”Tällä sivustolla on tosi hyvä kirjoitus tästä aiheesta. Kannattaa käydä lukemassa”. Linkkien kanssa kannattaa myös olla aktiivinen. Mieti mitä sidosryhmiä tai alan sivustoja on, jotka voisivat olla halukkaita nostamaan sivustosi näkyvyyttä.

Helpota sivustokävijän kulkua sivuston sisäisillä linkityksillä. Jos mainitset etusivun tekstissä palvelujasi (kuten toivomme, että mainitset) muista linkittää niitä koskeville sivuille. Tai jos kehotat yhteydenottopyyntöön tai ohjaat asiakaspalveluun, ohjaa kävijä linkillä oikeaan paikkaan. Kun kävijän mielenkiinto on herätetty, on tärkeää, että hän löytää hetkessä tiensä seuraavaan askeleeseen kohti konversiota.

Linkitä somekanavasi verkkosivustolle – ja päinvastoin. Vaikka verkkosivujen vahvuus on siinä, että se on oma mediansa, ei tänä päivänä voi vähätellä somekanavien tärkeyttä. Yritystä saatetaan etsiä somesta ja päätyä sitä kautta sivustolle tai kiinnostavien sivujen kautta halutaan tutustua myös somekanaviin.

5. Huomioi käyttäjäystävällisyys

Käyttäjäystävällisyydestä kertovat niin sivuston responsiivisuus (skaalautuus ja toimivuus mobiililaitteissa), selkeä ulkoasu sekä se, että etsitty tieto löytyy mahdollisimman helposti – eli vaatii käyttäjältä mahdollisimman vähän klikkauksia. Aiemmin mainittu sisäinen linkitys on myös tässä tärkeä tekijä. Sivustosi tärkeintä asiaa ei kannata piilottaa scrollauksien ja klikkauksien taakse, sillä käyttäjä ei jää niitä etsimään, jos on vaihtoehtojakin tarjolla.

On hyvä, jos sivustolta löytyy hyvän navigaatiomenun lisäksi murupolku, eli usein navigaation alta löytyvä linkkipolku, josta käyttäjä näkee missä hän on sivustolla ja voi linkkien kautta palata helposti sivutasoissa taaksepäin.

+ Pro tip!

Käyttäjäystävällisyys taklaa kuin itsestään yhden näkyvyyttä parantavan haasteen, nimittäin poistumisprosentin. Kun sivustolle saapuva kiinnostunut käyttäjä huomaa sivuston olevan nopea ja helppokäyttöinen sekä tarjoavan juuri hänen etsimäänsä tietoa, hän jää tutkimaan sivustoa pidemmäksi aikaa. Tällöin se parantaa sivuston poistumisprosenttia (bounce rate), ja heikko poistumisprosentti on myrkkyä hakukoneille.

Kiinnostaako sivuston hakukoneoptimointi? Lue myös tämä tuore Core Web Vitals -artikkelimme, jossa paneudumme Googlen viimeisimpiin vaatimuksiin tarkemmin.
Lue lisää Core Web Vitals -aiheesta

Haluatko tiedon, kun uusi blogiteksti julkaistaan? Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi.