Maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä WordPress täytti 20 vuotta toukokuun 27. päivä. Millaisia vaiheita kaksi vuosikymmentä kestänyt matka on pitänyt sisällään? Esittelyssä koko WordPressin historia!

WordPress tai tuttavallisemmin ‚ÄúWP‚ÄĚ on alun perin blogien luomiseen ja yll√§pitoon tarkoitettu, avoimeen l√§hdekoodiin perustuva sis√§ll√∂nhallintaj√§rjestelm√§. T√§m√§n p√§iv√§n WordPressill√§ voi rakentaa blogisivuston lis√§ksi kotisivut tai verkkokaupan. Alustan k√§ytt√∂ perustuu erilaisiin rakennuspalikoihin, kuten sivuston ulkoasun m√§√§ritt√§viin teemoihin sek√§ toiminnallisuuksia lis√§√§viin lis√§osiin (plugins) ja vimpaimiin (widgets).

Tässä artikkelissa käymme läpi WordPressin 20-vuotista taivalta.

 1. Siitä se ajatus sitten lähti…
 2. WordPressin varhaiset vuodet 2003-2013
 3. Murrosikäinen WordPress 2014-2019
 4. Täysi-ikäinen WordPress 2020-2023
 5. Päivityshistoria pähkinänkuoressa


Siitä se ajatus sitten lähti…

WordPressin kehitys alkoi keväällä 2003, kun kaksi avoimen lähdekoodin ohjelmoijaa, Matt Mullenweg ja Mike Little, yhdistivät voimansa.

Matt Mullenweg oli nuori ohjelmoija, jolla oli intohimo bloggaamiseen sekä avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin. Hänen ystävänsä Mike Little puolestaan oli kokenut kehittäjä, josta tuli WordPressin lähdekoodin taitaja. Yhdessä he päättivät luoda uudenlaisen blogialustan, joka helpottaisi sisältöjen julkaisua ja hallintaa.

WordPressin alkuperäinen idea oli tarjota helppokäyttöinen ja monipuolinen alusta bloggaajille. He halusivat tehdä blogin pitämisestä mahdollisimman yksinkertaista ja antaa käyttäjille mahdollisuuden muokata ja räätälöidä omaa sivustoaan. Bloggaaminen oli tähän aikaan suosittua, mutta siihen tarjolla olevat ratkaisut olivat monimutkaisia ja vaikeasti hallittavia.

WordPressin varhaiset vuodet 2003-2012

Ensimmäisinä vuosinaan WordPress läpikävi merkittäviä muutoksia. Tuoretta ajattelua edustava alusta sai nopeasti suosiota, ja ympärille alkoi kehittyä aktiivinen kehittäjäyhteisö parantamaan sen ominaisuuksia ja toiminnallisuutta. WordPressin ensimmäinen laaja päivitys vuonna 2004 toi mukanaan muun muassa teemat ja laajennukset. Tämä mahdollisti sivustojen ulkoasun ja toiminnallisuuksien räätälöinnin entistäkin helpommin.

Vuonna 2005 WordPress saavutti merkittävän virstanpylvään, kun WordPress 2.0 julkaistiin. Tämä versio toi mukanaan merkittäviä parannuksia käyttöliittymään, hallintapaneeliin ja tiedostojen hallintaan. Lisäksi WordPressin laajennusmahdollisuudet laajenivat entisestään, ja yhteisö alkoi kehittää runsaasti teemoja ja lisäosia.

WordPressista alkoi vähitellen tulla enemmän kuin pelkkä blogialusta. Sen joustavuus ja laajennettavuus houkuttelivat käyttäjiä luomaan monenlaisia sivustoja, kuten uutisportaaleja, yrityssivustoja ja verkkokauppoja. WordPressin yhteisö kasvoi nopeasti, ja se tuki alustaa jatkuvalla kehitystyöllään.

WooCommerce-verkkokauppa on yksi WordPressin suosituimmista lisäosista.


Vuonna 2006 WordPressin kehitys eteni vauhdilla. Versiossa 2.1 julkaistiin muun muassa sisäänrakennettu autosave-toiminto, joka auttoi käyttäjiä välttämään keskeneräisten sisältöjen menetyksiä. Tämä ominaisuus oli erittäin tervetullut parannus monille käyttäjille, jotka olivat menettäneet työnsä erilaisissa yhteyshäiriö- ja muissa virhetilanteissa
(voit varmasti kuvitella tai ehkä olet joskus kokenutkin, miltä muutaman tunnin työn katoaminen bittiavaruuteen tuntuu).

Vuonna 2007 WordPress jatkoi kehitystään julkaisemalla kaksi päivitettyä versiota. Näissä päivityksissä keskityttiin parantamaan suorituskykyä ja tietoturvaa. Kehittäjät panostivat myös käyttäjäystävällisyyteen ja käyttöliittymän parantamiseen. Näihin aikoihin WordPressista tuli entistä suositumpi ja sen käyttäjämäärä kasvoi huomattavasti.

Vuonna 2008 WordPress otti merkittävän harppauksen eteenpäin julkaisemalla uuden ulkoasun sekä parannuksia käyttöliittymään. Käyttäjille tarjottiin myös uusia ominaisuuksia, kuten laajennetut mediakirjastot ja teemat. Tämä versio sementoi WordPressin maineen luotettavana ja innovatiivisena sisällönhallintajärjestelmänä.

Samaan vuonna ilmestyi myös ensimmäinen virallinen WordPress-mobiilisovellus iOS-laitteille. Myöhemmin sovellus laajeni myös Android-käyttöjärjestelmälle. Mobiilisovellus tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden hallita WordPress-sivustojaan, luoda ja muokata sisältöä, lukea ja vastata kommentteihin, tarkastella tilastoja ja paljon muuta suoraan mobiililaitteelta.

WordPressin mobiiliappi mahdollisti sivuston hallinnan mistä tahansa käsin.

Vuonna 2009 julkaistu WordPress-päivitys toi mukanaan mm. päivityksiä teeman ja widgetien hallintaan sekä teeman asetuksiin ja taustakuvaan. Päivitys toi myös parannuksia taustajärjestelmän suorituskykyyn ja käytettävyyteen.

Seuraavina vuosina WordPress jatkoi kehityst√§√§n ja vakiinnutti asemansa markkinoilla. Vuonna 2010 julkaistu WordPress 3.0 toi mukanaan merkitt√§v√§n uudistuksen nimelt√§ ”Monisivustotuki” (Multisite). T√§m√§ ominaisuus mahdollisti useiden sivustojen hallinnan yhdell√§ WordPress-asennuksella, mik√§ oli erityisen hy√∂dyllist√§ esimerkiksi yrityksille ja organisaatioille. Samana vuonna WordPressin mobiilisovellus laajeni my√∂s Android-k√§ytt√§jien ulottuville.

Vuonna 2011 WordPress esitteli uuden admin-k√§ytt√∂liittym√§n, joka oli entist√§ suoraviivaisempi ja nopeampi k√§ytt√§√§. Samana vuonna perustettiin my√∂s WordPress Foundation ‚Äď voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tavoitteena on tukea WordPressin kehityst√§ ja avoimen l√§hdekoodin yhteis√∂√§.

Vuonna 2012 otettiin käyttöön teeman mukauttaja (theme customizer), teeman esikatselut ja uusi mediakirjasto. Nämä ominaisuudet auttoivat huomattavasti uusia käyttäjiä kuvagallerioiden luomisessa sekä teemojen esikatselussa.

Vuonna 2013 WordPress oli jo kypsynyt täysiveriseksi sisällönhallintajärjestelmäksi. Alustan suosio jatkoi kasvuaan, ja sen avulla luotiin tuhansia verkkosivustoja eri puolilla maailmaa. Lähes 70 prosenttia WordPressin käyttäjistä ilmoitti vuonna 2013 käyttävänsä alustaa ennemmin sisällönhallintaan kuin bloggaamiseen.

Vuonna 2013 WordPress teki myös merkittäviä parannuksia mediatiedostojen hallintaan. Käyttäjät saivat paremman kontrollin kuvien ja muiden tiedostojen lisäämisessä ja muokkaamisessa. Lisäksi esiteltiin teemojen automaattiset päivitykset, mikä helpotti sivustojen ylläpitoa.

 

WP:n vuosi 2013 numeroina

69 milj.   WordPress-sivustoa

19 %       kaikista maailman sivustoista

50 %       CMS-pohjaisista sivustoista

100 000  uutta WP-sivustoa päivittäin

500 000  päivittäistä postausta

26525     pluginia eli lisäosaa

80 uutta teemaa kuukausittain

Murrosikäinen WordPress 2014-2019

Vuonna 2014 WordPress juhli 10-vuotissyntymäpäiväänsä. Alusta oli kehittynyt valtavasti siitä, kun se ensimmäisen kerran näki päivänvalon. Yhteisö oli kasvanut suureksi, ja WordPressin avoimen lähdekoodin periaatteet olivat vahvasti juurtuneet käyttäjien ja kehittäjien keskuuteen.

Vuonna 2015 WordPress julkaisi version 4.0, joka toi mukanaan käyttökokemuksen parannuksia. Käyttäjät pystyivät siirtymään hallintapaneelin ja sisällön esikatselun välillä entistä helpommin. Myös median upottaminen sivustoille helpottui.

Vuonna 2016 merkittävimpiä muutoksia olivat helpotetut päivitykset lisäosille ja teemoille, sisällön palauttaminen selaimen tallennustilaa käyttämällä sekä mukautettu CSS-ominaisuus. Vuoden lopussa WordPress.org ilmoitti aktiivisesta tuesta HTTPs-protokollalle.

Vuonna 2017 WordPress panosti mm. uusiin widget-ominaisuuksiin, joiden avulla käyttäjät voivat helposti lisätä ja muokata sivustonsa sisältöä ilman koodaamista. Lisäksi päivitys toi mukanaan WordPressin virallisen teema-alueen, jossa käyttäjät saattoivat löytää ja asentaa erilaisia teemoja sivustoilleen.

Vuonna 2018 WordPress julkaisi version 5.0, joka toi mukanaan Gutenberg- sisältöeditorin. Uusi editori tarjosi käyttäjille täysin uudenlaisen tavan luoda ja muokata sisältöä sivustoille. Gutenberg-editori perustuu lohkoihin, mikä tekee sivuston rakentamisesta entistä intuitiivisempaa.

WordPressin blokkieditorin anatomia. Kuva: developer.wordpress.org


Vuonna 2019 WordPress esitteli Site Health -toiminnon. Tämä ominaisuus tarjosi käyttäjille tietoa sivustonsa suorituskyvystä, turvallisuudesta ja päivitystarpeista. Site Health auttoi käyttäjiä ylläpitämään sivustojen terveyttä ja toimivuutta.

Täysi-ikäinen WordPress 2020-2023

Vuonna 2020 WordPress keskittyi käyttäjäystävällisyyteen ja sivuston suorituskyvyn parantamiseen. Tärkein uusi ominaisuus oli laiska lataus (lazy loading), joka auttoi sivustoja latautumaan nopeammin. Lisäksi päivitys toi mukanaan parannuksia Gutenberg-editoriin, kuten uusia lohkoja ja työkaluja sisällön muokkaamiseen.

Vuonna 2021 WordPress keskittyi etenkin sivuston nopeuteen ja suorituskykyyn. Päivityksen myötä WordPressiin lisättiin automaattinen päivitys vanhentuneille PHP-versioille, mikä auttoi parantamaan sivustojen suorituskykyä ja tietoturvaa. Lisäksi päivitykset toivat uusia ominaisuuksia ja parannuksia Gutenberg-editoriin.

Vuonna 2021 WordPressin kehitystiimi ilmoitti myös tulevasta suuresta päivityksestä, nimeltään Gutenberg Full Site Editing. Tämä päivitys tarkoittaa, että Gutenberg-editorista tulee vieläkin monipuolisempi työkalu, joka mahdollistaa sivuston ulkoasun ja toiminnallisuuksien muokkaamisen kokonaisvaltaisesti.

Nämä vuodet olivat merkittäviä WordPressille, kun alusta jatkoi kasvuaan ja kehitystään. WordPressin avoimen lähdekoodin luonne ja laaja kehittäjäyhteisö mahdollistavat jatkuvan innovoinnin ja parannusten tekemisen. Alusta tarjoaa edelleen käyttäjilleen tehokkaan ja joustavan työkalun luoda ja hallita monenlaisia verkkosivustoja.

Alkuvuodesta 2022 ilmestyi WordPress 5.9, joka toi mukanaan koko sivun muokkaamisen (Full Site Editing, FSE). Koko sivun muokkaus on WordPressin ominaisuus, joka mahdollistaa sivuston ulkoasun ja toiminnallisuuksien muokkaamisen kokonaisvaltaisesti Gutenberg-editorin avulla. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät voivat hallita ja muokata kaikkia sivuston osia, kuten otsikoita, valikkoja, sivupohjia ja sisältölohkoja yhdessä käyttöliittymässä. 

Misha sai nimens√§ taiteilijan mukaan. ‚ÄúKoodi on runoutta‚ÄĚ. Kuva: wordpress.org


Vuoden 2022 syksyll√§ WordPress julkaisi isoimman p√§ivityksens√§ pitk√§√§n aikaan WordPress 6.1 eli ‚ÄúMishan‚ÄĚ my√∂t√§. Neuvosto-norjalaisen jazz-pianistin Mikhail ‚ÄúMisha‚ÄĚ Alperinin mukaan nimetty p√§ivitys toi mukaan liudan parannuksia, kuten uuden Twenty Twenty-Three -teeman, uudet pohjat sivujen nopeaan ja helppoon mukauttamiseen, enemm√§n mahdollisuuksia menujen sek√§ sis√§lt√∂blokkien hallintaan sek√§ skaalautuvan typografian (Fluid Typography).

Vuoden 2023 maaliskuussa ilmestyi WordPress 6.2, joka toi mukanaan aiempaa helpomman pohjien selaamisen ja valinnan, CSS:n lis√§√§misen teemaan tai tiettyihin lohkoihin sivustolla, parannetun valikoiden muokkauksen, tyylien m√§√§rittelyn kaikille lohkoille ”tyylikirjassa‚ÄĚ (Style Book), lohkotyylien suoran kopioinnin toisiin lohkoihin, erilliset alapaneelit lohkoasetuksille ja tyyleille, latauslinkin tiedostojen lataamiseksi sek√§ t√§ysin uuden h√§iri√∂tt√∂m√§n tilan.¬†

WordPressin historia p√§hkin√§nkuoressa ūü•ú

Alla yhteenveto WordPressin merkittävimmistä virstanpylväistä vuodesta 2003 vuoteen 2022.

 • 2003: WordPressin ensimm√§inen versio perustettiin.
 • 2004: WordPressin versio 1.2 julkaistiin. Julkaisu ajoittui samaan aikaan kuin Moveable Typen, tuolloisen blogimarkkinajohtajan, uudet lisenssiehdot. T√§m√§ ajoi monet k√§ytt√§j√§t siirtym√§√§n WordPressiin.
 • 2005: WordPress 1.5 julkaistiin. Joulukuussa julkaistiin WordPress 2.0.
 • 2006:¬† WordPress ja WordPress-logo rekister√∂itiin tavaramerkiksi.
 • 2008: WordPressiin lis√§ttiin uusia merkitt√§vi√§ ominaisuuksia ja hallintapaneeli suunniteltiin uudelleen.
 • 2009: Suurin vasta-alkajille suunnattu ep√§virallinen WordPress-resurssisivusto WPBeginner perustettiin.
 • 2010: Monisivustoverkkojen k√§ytt√∂√∂notto.
 • 2012: Uudelleensuunniteltu media uploader.
 • 2013: Uusi hallintapaneeli (2013).
 • 2014: Upotettu media julkaisuissa.
 • 2015: Tuki responsiivisille kuville, REST API.
 • 2016: Mukautettu CSS live -editorissa.
 • 2017: Media-widgetit kuvia, videota ja √§√§nt√§ varten.
 • 2018: Gutenberg-lohkoeditori.
 • 2019: Automaattiset p√§ivitykset teemoille ja lis√§osille.
 • 2020: Kuvien lazy loading, automaattiset p√§ivitykset WordPressin suurille julkaisuille.
 • 2021: Koko sivuston muokkaus (FSE) lohkoeditorissa.
 • 2022: Parannuksia lohkopohjaisessa widgettien editorissa.

 

Tilaa WordPress-optimoitu webhotelli

 

Lisää WordPress-aiheisia artikkeleita

Kuinka perustan WooCommerce-verkkokaupan?
Kuinka perustan kotisivun WordPressilla?
Kuinka perustan blogin WordPressilla?