Tässä ohjeessa käydään läpi Oidomin hallintaan liittyviä ominaisuuksia. Voit navigoida ohjeessa haluamaasi kategoriaan seuraavien linkkien avulla:

Yleistä Oidomista
Osioiden ja sivujen lisäys
Sisältöjen muokkaus
Sivun asetukset

Teema:
Värit
Fontit
Tekstin väri
Osioiden taustavärit (ja -kuvat)

Sivuston yläosa:
Asettelu
Tyyli
Logo
Sivuston yläosan elementit
Valikoiden hallinta

Kuvien hallinta:
Omat kuvani
Ikonit
Kuvapankkikuvat

Julkaisu ja esikatselu

Muut asetukset:
Hakukoneoptimointi
Evästevaroitus

Yleistä Oidomista

Vasemmalta löytyvästä sinisestä sivupalstasta löydät sivuston asetusten ja rakenteiden muokkaukseen liittyvät toiminnot. Loput sivualasta on yhdistettyä esikatselu- ja muokkausnäkymää.

Sivustolle luotujen yksittäisen sivujen sisällöt koostuvat osioista. Sivut -välilehdeltä pääset siis tarkastelemaan ja hallinnoimaan sivustolle tehtyjä sivuja ja Osiot -välilehdeltä parhaillaan aukiolevan sivun osioita.

Osioiden ja sivujen lisäys

Uuden osion sivulle pystyt lisäämään klikkaamalla osioiden välissä olevaa sinistä palloa tai klikkaamalla Osiot-välilehdeltä löytyvää +-ikonia. Avautuvasta näkymästä pääset valitsemaan lisättävän osion tyypin ja sen jälkeen osion ulkonäön. Uusien sivujen lisäys taasen onnistuu Sivut-välilehdeltä löytyvällä +-ikonilla

Sisältöjen muokkaus

Sisältöjen muokkaus tapahtuu joko klikkaamalla suoraan haluttua sisältöä ja tekemällä muutokset avautuvassa editorinäkymässä. Tehdyt muokkaukset tallentuvat automaattisesti, kun klikkaat pois alueesta. Muokkaukset tallennetaan myös automaattisesti 3 minuutin välein.

Kun tietty osio otetaan muokkaukseen, tummentuvat muut osiot. Alla olevassa kuvassa esimerkkinä on klikattu Pääkuva-osion painiketta ”Tutustu ominaisuuksiin”, jolloin painikkeen asetukset ovat auenneet vasempaan sivupalstaan.

Sivun asetukset

Löytyvät vasemman sivupalstan Sivut -välilehdeltä klikkaamalla sivun nimen oikealla puolella olevaa ikonia. Sivun asetusten kautta pääset tällä hetkellä hallinnoimaan yksittäisen sivun SEO-asetuksia. Pystyt määrittelemään sivukohtaisesti hakukoneille näytettävän otsikon, kuvauksen ja myös kuvan joka näytetään, kun sivu jaetaan esim. Facebookissa. Seurantakoodit ja sivuston laajuiset oletusasetukset pääset määrittämään Asetukset-välilehden Hakukoneoptimointi-valikon kautta.

Teema

Määritykset löytyvät Asetukset-välilehden takaa löytyvästä Teemat-kohdasta.

Sivuston teemassa määritellään sivustolla käytössä olevat värit ja fontit. Sivupalkin oikealla puolella oleva näkymä (sivusto) päivittyy tekemiesi valintojen perusteella.  Käytössä olevaa teemaa voit vaihtaa ylhäällä  teemakuvan päällä olevien nuolien avulla.

Värit

Kussakin teemassa on käytössä neljä ensisijaista väriä, joita voit muokata.

• Pääväriä käytetään mm. painikkeiden oletustyyleissä ja aktiivisen valikkolinkin korostukseen
  • Tummaa väriä käytetään oletuksena sivuston otsikoissa. Sitä voidaan käyttää myös tekstivärinä vaaleilla taustoilla.
  • Vaaleaa väriä voidaan käyttää tummilla taustoilla.
  • Harmaata väriä voidaan hyödyntää esim. osioiden taustavärinä.

Fontit

Teemalle voi määrittää haluamansa fontit seuraaviin elementteihin:

• Leipätekstin fontti on sivuston oletusfontti, jota käytetään tavallisessa tekstissä
  • Otsikkojen fonttia käytetään osioiden otsikoissa ja muissa leipätekstiä suuremmissa teksteissä. Footerin otsikkofonttia käytetään sivuston alapalkin otsikkoelementeissä.
  • Valikon fonttia käytetään navigaatiossa ja painikkeiden fonttia sivuston painikkeissa.

Tekstin väri

Sisältöjen tekstien väriä pystyt halutessasi vaihtamaan sisältöeditorin työkalupalkista löytyvän tekstin väri -ikonin takaa. Sisältöeditoriin pääset klikkaamalla jotain sisältöä sivustolla. Ennen uuden värin valitsemista tulee vielä tekstistä valita maalaamalla se osa, jonka väriä on tarkoitus muuttaa.

Osioiden taustavärit (ja -kuvat)

Osioille pystyt pääsääntöisesti määrittämään taustavärin ja/tai -kuvan. Etene ensin klikkaamalla haluamasi osio aktiiviseksi (tämä onnistuu joko sivupalkin Osiot-kohdasta, tai klikkaamalla haluamaasi osiota suoraan sivulla). Ja valitse sitten osion Tausta (esimerkkinä Pääkuva-osio).

Mikäli määrittelet osiolle sekä taustakuvan että värikalvon tulee värikalvolle määritelty väri kuvan päälle ja pystyt säätämään sen voimakkuutta Läpinäkyvyys-kohdasta.

Sivuston yläosa

Sivuston yläosassa, ns. headerisssä, näytetään normaalisti sivuston logo ja valikko. Pääset hallinnoimaan sitä klikkaamalla editorinäkymässä valikkoaluetta tai valitsemalla samaisen ylimmän osion muokkaukseen vasemman sivupalkin Osiot-välilehdeltä.

Asettelu

Asettelu-kohdasta pystyt määrittelemään miten sivuston yläosa käyttäytyy. Näytettävien linkkien määrä työpöytäkoolla -asetuksella pääset vaikuttamaan siihen, miten monen linkin jälkeen työpöytäkoossa otetaan käyttöön mobiilinäkymästä tuttu yksinkertaistettu menu, joka avautuu normaalisti ns. hampurilaisikonia klikkaamalla. Aseta ensimmäisen osion päälle -valinta asettaa valikon kokonaan sivun ensimmäisen osion päälle, jolloin esim. läpinäkyvässä valikossa näkyy taustalla ensimmäisen osion taustakuva. Kiinnitetty sivun yläreunaan -valinnan avulla saat valikon pysymään koko ajan kiinni sivun yläreunassa, vaikka käyttäjä skrollaisikin sivua alaspäin. Voit määrittää yläpalkin myös täysleveäksi.

Tyyli

Valikon tyyli-asetuksista pääset vaikuttamaan seuraaviin asioihin:

• Voit määrittää minkävärinen valikon teksti on. Valikossa käytössä olevan fontin ja sen koon pystyt muuttamaan teeman asetuksista, jotka löydät sivupalstan Asetukset-valikon kautta.
  • Erottimet-kohdasta voit määritellä haluatko valikon linkkien väliin erottavia elementtejä.
  • Oletuksena aktiivinen sivu korostetaan valikossa teeman päävärillä ja lihavoinnilla. Voit kuitenkin halutessasi vaihtaa tapaa kohdasta aktiivinen linkki.
  • Voit määrittää sivuston valikolle myös taustavärin. Alemmasta kohdasta voit määrittää taustavärin myös mahdolliselle alavalikolle. Tätä väriä käytetään myös mobiilimenun taustavärinä.
  • Varjostus-asetuksella pääset lisäämään valikon alareunaan varjon joka erottaa sen selkeästi seuraavasta osiosta.

Logo

Voit lisätä valikkoriville oman logosi. Mikäli logoa ei ole käytössä, valikkorivillä näytetään Sivun nimi -kohdassa näkyvä otsikko, jolle pääset valitsemaan haluamasi värin ja fontin.

Sivuston yläosan elementit

Pää- ja apuvalikko -kohdista pystytään määrittelemään mitkä sivulle lisätyistä valikoista näytetään sivuston yläosassa. Päävalikossa näytetään normaalisti linkit sivuston pääsivuihin tai yksisivuisilla sivustoilla etusivun osiolinkit. Apuvalikkoa voidaan hyödyntää sivuston ulkopuolisten linkkien näyttöön kompaktissa muodossa. Siihen pystytään lisäämään kätevästi esimerkiksi sosiaalisen median kanavat ikonilinkkeinä.

Inforivi -valinnan päälle kytkemälle saadaan sivuston yläreunaan näkyviin matala nauha, johon voidaan kirjoittaa lyhyt tiedote sivuston kävijöille. Tätä kannattaa käyttää esimerkiksi loma-aikoina jos yhteydenottoihin vastaamisessa on normaalia enemmän viivettä.

Valikoiden hallinta

Valittuna olevaa valikkoa pääsee muokkaamaan Pää- ja apuvalikko -kohtien alla olevien linkkien kautta. Pudotusvalikkojen viimeisellä rivillä on linkki, jonka kautta voidaan luoda kokonaan uusi valikko.

Valikoiden hallintaan pääset käsiksi myös vasemman sivupalstan Asetukset-välilehdeltä kohdasta Valikot.

Esimerkki sivusta, jossa sivuston yläosa on asetettu ensimmäisen osion päälle Asettelu-kohdasta löytyvällä asetuksella. Sivulla on käytössä myös apuvalikko sosiaalisen median linkeille.

Kuvien hallinta

Kuvien hallintaan pääset käsiksi vasemman reunan  Asetukset -välilehden kautta. Sama näkymä avautuu myös silloin, kun lisäät kuvan tai ikonin osioiden sisältöihin.

Omat kuvani

Oikean reunan Lataa -nappulasta (1) voit lisätä kuvan tietokoneeltasi. Lisäämäsi kuvan voit poistaa valitsemalla sen ja klikkaamalla yläreunan roskakori-ikonia (2). Tietokoneeltasi ladattujen kuvien lisäksi välilehdellä näkyvät myös kuvapankkikuvat, jotka olet ottanut sivullesi käyttöön tai jotka ovat tulleet valitsemasi sivupohjan mukana.

Ikonit

Tiettyjen osioiden elementeissä pystyt käyttämään myös ikoneita, joille pystyt määrittelemään lisäyksen yhteydessä koon ja värin. Tiedostojen hallinnassa ne ovat selailtavissa omalla välilehdellään (3).

Kuvapankkikuvat

Oidomin sisään on integroitu Unsplash-kuvapankki (4), josta voit etsiä ja ottaa käyttöön kuvia, joiden ottajat ovat antaneet ne vapaaseen käyttöön. Voit halutessasi lisätä sivusi sisältöihin maininnan kuvan tekijästä. Löydät tämän tiedon kuvan tiedoista klikkaamalla kuvan aktiiviseksi.

Julkaisu ja esikatselu

Esikatselu

Sivupalstan yläreunasta löytyvän Esikatselu-painikkeen kautta avautuu sivu, jossa pystyt tarkastelemaan miltä sivusi näyttää työpöytä-, tablet- ja mobiilikoossa.

Julkaisu

Kun olet saanut sivustosi ensimmäisen version valmiiksi, pääset aloittamaan sivuston julkaisuprosessin painamalla sivupalstan yläreunasta löytyvää Julkaise-painiketta.

Muut asetukset

Asetukset -välilehdeltä löydät sivuston laajuiset asetukset.

Hakukoneoptimointi

Yleisistä asetuksista pääset määrittämään hakukoneille näkyvän sivun nimen sekä oletuskuvan joka näytetään mm. sosiaalisen median jaoissa sivuilla, joissa ei ole erikseen määritelty omaa kuvaa. Ohjaukset-välilehdeltä pystyt selaamaan ja hallinnoimaan sivulle lisättyjä osoitteiden uudelleenohjauksia. Seuranta-välilehdeltä onnistuu seurantakoodien lisäys.

Evästevaroitus

Jos sivustollasi on käytössä esimerkiksi Google Analytics -seurantakoodi tulee sivulla käyttäjää informoida sen käytöstä. Täältä pystyt laittamaan huomautuksen päälle ja määrittelemään sen asetukset.

Sivusto

Sivusto-kohdan alta pystyt lisäämään sivullesi faviconin, joka näytetään selaimen osoiterivin vasemmassa laidassa ja esimerkiksi sivun nimen vieressä, jos se lisätään selaimen kirjanmerkkeihin. Oidom tekee faviconiksi valitusta tiedostosta tarvittavat versiot. Faviconiksi valittavan kuvan suositeltu koko on 512×512 ja tuetut tiedostomuodot jpg, png, WebP, gif ja svg.

Sivusto-asetuksista pystyt myös halutessasi laittamaan näkyviin tai ottamaan pois näkyvistä sivun alareunan Oidom-logon.