Tässä ohjeessa käydään läpi Oidomin hallintaan liittyviä ominaisuuksia. Voit navigoida ohjeessa haluamaasi kategoriaan seuraavien linkkien avulla:

Teema:
Värit
Fontit
Tekstin väri
Osioiden taustavärit (ja -kuvat)

Logo ja valikko:
Tausta
Yleiset
Yksisivuinen vai monisivuinen

Sisällöt:
Sisältöjen muokkaus
Sivun asetukset
Osioiden lisäys

Kuvien hallinta:
Omat kuvani
Kuvapankkikuvat
Ikonit

Julkaisu ja esikatselu

Muut asetukset:
Hakukoneoptimointi
Evästevaroitus

Teema

Määritykset löytyvät Asetukset-välilehden takaa löytyvästä Teemat-kohdasta.

1. Teema: Määrittää sivustolla käytössä olevat värit ja fontit. Sivupalkin oikealla puolella oleva näkymä (sivusto) päivittyy tekemiesi valintojen perusteella.  Käytössä olevaa teemaa voit vaihtaa ylhäällä olevien nuolien avulla.

2. Värit: Kussakin teemassa on neljä väriä, joita voit muokata.

Pääväriä käytetään mm. painikkeiden oletustyyleissä ja aktiivisen valikkolinkin korostukseen
Tummaa väriä käytetään oletuksena sivuston otsikoissa. Sitä voidaan käyttää myös tekstivärinä vaaleilla taustoilla.
Vaaleaa väriä voidaan käyttää tummilla taustoilla.
Harmaata väriä voidaan hyödyntää esim. osioiden taustavärinä.

Fontit: Teemalle voi määrittää haluamansa fontit seuraaviin elementteihin:
Leipätekstin fontti on sivuston oletusfontti, jota käytetään tavallisessa tekstissä.
Otsikkojen fonttia käytetään osioiden otsikoissa ja muissa leipätekstiä suuremmissa teksteissä.
Valikon fonttia käytetään navigaatiossa (header). Nappien fonttia käytetään kaikissa painikkeissa.

Tekstin väri: Sisältöjen tekstien väriä pystyt halutessasi vaihtamaan sisältöeditorin työkalupalkista löytyvän tekstin väri -ikonin takaa. Sisältöeditoriin pääset klikkaamalla jotain sisältöä sivustolla. Ennen uuden värin valitsemista tulee vielä tekstistä valita maalaamalla se osa, jonka väriä on tarkoitus muuttaa.

Osioiden taustavärit (ja -kuvat): Osioille pystyt pääsääntöisesti määrittämään taustavärin ja/tai -kuvan. Etene ensin klikkaamalla haluamasi osio aktiiviseksi (tämä onnistuu joko sivupalkin Osiot-kohdasta, tai klikkaamalla haluamaasi osiota suoraan sivulla).

Ja valitse sitten osion Tausta (esimerkkinä Pääkuva-osio).

Mikäli määrittelet osiolle sekä taustakuvan että -värin tulee taustaväri kuvan päälle ja pystyt säätämään sen voimakkuutta Läpinäkyvyys-kohdasta.

Logo ja valikko

Jokaisella sivulla samanlaisena toistuvan, ns. header-osion asetukset saat näkyviin joko klikkaamalla osiota tai menemällä sivupalstan Asetukset-kohdasta navigaation muokkaukseen.

1. Tausta: Taustan asetuksista voit määrittää sivuston yläosassa näkyvälle valikolle taustavärin. Samasta kohdasta voit määrittää taustavärin myös mahdolliselle alavalikolle.

2. Yleiset: Valikon yleisistä asetuksista pääset vaikuttamaan seuraaviin asioihin:

Voit lisätä valikkoriville oman logosi. Mikäli logo ei ole käytössä, valikkorivillä näytetään Sivun nimi -kohdassa näkyvä otsikko, jolle pääset valitsemaan halutessasi fontin.

Näytettävien linkkien määrä työpöytäkoolla -asetuksella pääset vaikuttamaan siihen, miten monen linkin jälkeen työpöytäkoossa otetaan käyttöön mobiilinäkymästä tuttu yksinkertaistettu menu, joka avautuu normaalisti -ikonia klikkaamalla

Aseta ensimmäisen osion päälle -valinta asettaa valikon kokonaan sivun ensimmäisen osion päälle, jolloin esim. läpinäkyvässä valikossa näkyy taustalla ensimmäisen osion taustakuva.

Varjostus-asetuksella pääset lisäämään valikon alareunaan varjon joka erottaa sen selkeästi seuraavasta osiosta.

Kiinnitetty sivun yläreunaan -valinnan avulla saat valikon pysymään koko ajan kiinni sivun yläreunassa, vaikka käyttäjä skrollaisikin sivua alaspäin.

Voit määrittää yläpalkin myös täysleveäksi

3. Yksisivuinen vai monisivuinen: Navigaatio linkitetty -kohdasta pystyt määrittämään näytetäänkö valikossa linkit tekemiisi sivuihin (Sivut) vai auki olevan sivun osioihin (Osiot). Mikäli valitset, että valikko linkitetään osioihin, sivusi on ns. one-pager, eli yksisivuinen.

Sisällöt

Vasemmalta löytyvästä sinisestä sivupalstasta löydät sivuston asetusten ja rakenteiden muokkaukseen löytyvät toiminnot. Loput sivualasta on yhdistettyä esikatselu- ja muokkausnäkymää. Sivustolle luotujen sivujen sisällöt koostuvat osioista. 1. Sivut -välilehdeltä pääset siis tarkastelemaan ja hallinnoimaan sivuston yksittäisiä sivuja ja 2. Osiot -välilehdeltä aukiolevan sivun osioita.

Sisältöjen muokkaus: Sisältöjen muokkaus tapahtuu joko klikkaamalla suoraan haluttua sisältöä ja tekemällä muutokset avautuvassa editorinäkymässä. Tehdyt muokkaukset tallentuvat automaattisesti, kun klikkaat pois alueesta.

Kuvassa esimerkkinä klikattu Pääkuva-osion painiketta ”Katso ohjelma”, jolloin painikkeen asetuksen ovat auenneet vasemmalle valikkoon. Tietyn osion aktivointi myös tummentaa muut osiot.

Sivun asetukset: Löytyvät vasemman sivupalstan Sivut -välilehdeltä klikkaamalla sivun nimen oikealla puolella olevaa ikonia. Täältä pääset tällä hetkellä hallinnoimaan yksittäisen sivun SEO-asetuksia. Pystyt määrittelemään sivukohtaisesti hakukoneille näytettävän otsikon, kuvauksen ja myös kuvan joka näytetään, kun sivu jaetaan esim. Facebookissa. Seurantakoodit ja sivuston laajuiset oletusasetukset pääset määrittämään Asetukset-välilehden Hakukoneoptimointi-valikon kautta.

Osioiden lisäys: Uuden osion sivulle pystyt lisäämään (1) klikkaamalla osioiden välissä olevaa sinistä palloa tai (2) klikkaamalla Osiot-välilehdeltä löytyvää -ikonia. Avautuvasta näkymästä pääset valitsemaan lisättävän osion tyypin ja sen jälkeen osion ulkonäön.

Kuvien hallinta

Sivuston kuvia voit hallita vasemman sivupalstan Asetukset-välilehdelle kohdassa Tiedostojen hallinta.

1. Omat kuvani: Oikean reunan (1a) nuoli-ikonista voit lisätä kuvan tietokoneeltasi. Lisäämäsi kuvan voit poistaa valitsemalla sen ja klikkaamalla yläreunan (1b) roskakori-ikonia. Tietokoneeltasi ladattujen kuvien lisäksi välilehdellä näkyvät myös kuvapankkikuvat, jotka olet ottanut sivullesi käyttöön.

2. Kuvapankkikuvat: Oidomin sisään on integroitu Unsplash-kuvapankki, josta voit etsiä ja ottaa käyttöön kuvia, joiden ottajat ovat antaneet ne vapaaseen käyttöön. Voit halutessasi lisätä sivusi sisältöihin maininnan kuvan tekijästä. Löydät tämän tiedon kuvan tiedoista klikkaamalla kuvan aktiiviseksi.

3. Ikonit: Tiettyjen osioiden elementeissä pystyt käyttämään myös kuvien hallintaan lisättyjä ikoneita, joille pystyt määrittelemään lisäyksen yhteydessä koon ja värin.

Julkaisu ja esikatselu

Esikatselu: Sivupalstan yläreunasta löytyvän Esikatselu-painikkeen kautta avautuu sivu, jossa pystyt tarkastelemaan miltä sivusi näyttää työpöytä-, tablet- ja mobiilikoossa.

Julkaisu: Kun olet saanut sivustosi ensimmäisen version valmiiksi, pääset aloittamaan sivuston julkaisuprosessin painamalla sivupalstan yläreunasta löytyvää Julkaise-painiketta.

Muut asetukset

Asetukset -välilehdeltä löydät sivuston laajuiset asetukset.

Hakukoneoptimointi: Yleisistä asetuksista pääset määrittämään hakukoneille näkyvän sivun nimen sekä oletuskuvan joka näytetään mm. sosiaalisen median jaoissa sivuilla, joissa ei ole erikseen määritelty omaa kuvaa. Seuranta-välilehdeltä onnistuu seurantakoodien lisäys.

Evästevaroitus: Jos sivustollasi on käytössä esimerkiksi Google Analytics -seurantakoodi tulee sivulla käyttäjää informoida sen käytöstä. Täältä pystyt laittamaan huomautuksen päälle ja määrittelemään sen asetukset.