Tässä ohjeessa käydään läpi Oidom projektin aloittaminen, yksinkertaisten sivujen luonti ja niiden julkaisu.

Projektin aloittaminen

Oidom projektiin pääsee webhotellin hallintapaneelin kautta kohdasta Oidom -> Muokkaa.

Sivupohjan valinta

Jos avaat projektia ensimmäistä kertaa, niin ensimmäiseksi tulee valita jokin sivupohja. Pohja antaa sivutolle hieman valmiimman ulkoasun, eli jos näistä löytyy jokin sinua miellyttävä, niin kannattaa se valita pohjaksi. Myös valmiin pohjan asetuksia voi muokata samalla tavalla, kuin tyhjääkin pohjaa. Tässä demonstraatiossa käytetään kuitenkin tyhjää pohjaa.

Teeman hallinta

Pohjan valittuasi avautuu ensimmäisenä teeman asetukset. Tässä kohtaa voi hahmotella sivuston värikokonaisuutta sekä fontteja. Oidomista löytyy useampi valmis väriteema, joita voit selata vasemmalta ylhäältä löytyvillä nuolilla. Voit myös luoda täysin oman väriteeman. Kaikkia näitä asetuksia pystyt myös muokkaamaan myöhemmin kohdasta Asetukset -> Teema.

Osioiden muokkaaminen

Seuraavaksi lähdetään luomaan ja muokkaamaan sisältöä. Suurinta osaa Oidomin sisällöstä pystyy muokkaamaan helposti klikkaamalla sitä osaa sivulla, jota haluaa käsitellä. Esim. Sivuston otsikon muokkaaminen onnistuu (1.) klikkaamalla otsikkoa (vasemmalle aukeaa Navigaatio-asetukset) ja sitten (2.) asetuksista yleiset -> (3.) Sivun nimi. Tässä kyseessä oleva osio, eli sivun Navigaatio-osio (header) kulkee aina mukana, myös sivulta toiselle.

Kun klikkailet eri osioita sivustolla, niin juuri klikkaamasi osio korostuu ja muut osiot muuttuvat harmaiksi. Vasemmalla sivupalkissa näkyvät asetukset liittyvät juuri siihen osioon, mikä on korostettuna.

Muokataan seuraavaa (alempaa) osiota ja siinä olevaa tekstiä. Tekstiä pääsee jälleen muokkaamaan klikkaamalla sitä. Tekstiä klikattuasi tulee myös näkyviin uusi asetus-palkki, jonka avulla voi esim. alleviivata tekstiä ja muuttaa sen väriä. Huomaa, että haluttu teksti tulee ensin valita, jotta tehtävä muutos tulee voimaan. Valinta onnistuu esim. hiirellä värjäämällä.

Osioihin voi myös asettaa haluamansa taustan, kuten jonkin kuvan. Tämä onnistuu Tausta-asetuksesta, vasemmasta sivupalkista, kun osio on valittuna.

Uusien osioiden lisääminen

Uusien osioiden lisääminen onnistuu joko suoraan sivustolla näkyvistä sinisistä pallukoista, tai vasemman sivupalkin Osiot-välilehdeltä. Sivustolla klikattaessa osio tulee siihen väliin, jonka kohdalla pallukkaa klikkaa. Osioita pystyy myös jälkikäteen liikuttelemaan vasemmalta löytyvästä valikosta esim. raahaamalla.

Kun olet lisännyt uuden osion, niin tulee osiolle valita jokin pohja. (1.) Alasvetovalikosta löytyy useita vaihtoehtoja mm. kartalle, yhteydenottolomakkeelle, kuvagallerialle, jne. Pohjan valittuasi tulee vielä useissa pohjissa vielä lisävaihtoehtoja asettelen suhteen. Kartttapohjan kanssa voi määritellä kuinka suuren kartan haluaa ja tulisiko samassa osiossa olla tilaa vielä tekstille. Kun löydät haluamasi osion, klikkaa sen kohdalta (2.) ”Lisää osio”.

Navigaatio (header) -osion tapaan myös Alaviite (footer) -osio näkyy sivustolla kokoajan, sivusta huolimatta. Tämä osio löytyy sivuston alalaidasta. Koska osio liikkuu kokoajan vierailijan mukana, niin kannattaa tänne kiinnittää tärkeimmät tiedot, kuten yhteystiedot tai vastaavat. Saat hallittua alaviitteen sisäisiä kolumneja vasemmalta sivupalkista, ja kolumnien sisältöä tutulla tavalla suoraan osion sisällä klikkailemalla.

Esikatselu ja julkaisu

Olet nyt luonut sivuston, josta löytyy navigointi, kaksi sisältö-osiota, sekä alaviite. Aika edetä julkaisuun! Esikatselu ja julkaisu toiminnot löytyvät sivuston vasemmasta yläkulmasta. Voit ennen julkaisua vielä tarkastella miltä uusi sivusto näyttää eri tyyppisillä laitteilla. Kun olet tyytyväinen sivuston ulkonäköön, niin voit edetä julkaisuun. Julkaisuprosessi jonkin aikaa työstää sivustoa ja kertoo kun julkaisu on valmistunut.

Nyt voit mennä katsomaan uusia julkisesti näkyvissä olevia sivujasi!