Kotisivukone: Oikean kuvakoon valitseminen ja kuvakoon muuttaminen

Tämä ohje opastaa, minkä kokoisia kuvia kotisivuille kannattaa laittaa ja miten kuvakokoa voi muokata.

Oikean kuvakoon valitseminen on tärkeää sekä sivuston nopeuden että luettavuuden kannalta. Isojen kuvien lataus kestää kauemmin ja niitä on vaikea katsoa esim. kannettavan tietokoneen ruudulta.
Ei ole olemassa yhtä oikeaa kuvakokoa, ja usein paras koko löytyykin kokeilemalla. Yleisesti kannattaa kuitenkin varmistaa, että kuva ei ole leveämpi kuin sivulla oleva teksti. Yleisesti käytettyjä kuvanleveyksiä ovat 480pikseliä ja 600 pikseliä.
Voit muuttaa kuvakokoja Windows-käyttöjärjestelmällä esimerkiksi ilmaisella Paint-ohjelmalla, joka tulee ilmaiseksi käyttöjärjestelmän mukana.
Avaa Paint-ohjelma. Valitse vasemmasta ylälaidasta Tiedosto -> avaa ja valitse haluamasi kuva.

kuvakoonmuokkaus1

Valitse ’Muuta kokoa’.

kuvakoonmuokkaus2

Yleensä kannattaa pitää ’Säilytä kuvasuhde’ valittuna. Muokkaamalla pystykokoa ohjelma muuttaa automaattisesti vaakakoon niin, että kuvasuhde pysyy samana. Kirjoita ’Vaaka’ sarakkeeseen haluamasi koko ja klikkaa ’OK’.

kuvakoonmuokkaus3

Tallenna kuva valitsemalla Tiedosto -> Tallenna nimellä. Valitse uusi nimi kuvalle, esim. kuva_muokattu. Muokatut kuvat kannattaa aina tallentaa omaksi tiedostoksi, jotta alkuperäinen kuva säilyy muuttumattomana.

kuvakoonmuokkaus4

Avaa kuva Mac -koneellasi. Paina työkaluista kuvan koon muokkaus painiketta, allaolevan kuva mukaisesti.

kotisivukone

Määritä kuvalle haluamasi sopiva koko. Tämän jälkeen kuva tulee tallentaa.

kotisivukone