Tämän ohjeen tarkoitus on näyttää miten valmiiden sivupohjien muokkaaminen onnistuu.

Huom! Tämä ohje on tarkoitettu edistyneille käyttäjille.

Englanninkielinen video-ohje on katsottavissa kotisivukoneen askeleessa 2 (klikkaa 'Lataa jo olemassa oleva sivupohja' -linkin vieressä olevaa videokuvaketta).

Valmiin sivupohjan lataaminen ja muokkaus

Jotta tämän ohjeen mukaiset toimenpiteet voi tehdä, niin pitää koneeseen olla asennettuna tar.gz -tiedostojen purkamista varten esimerkiksi WinRAR -ohjelma.
WinRAR ohjelman asentamiseen löytyy internetistä lukuisia ohjeita. Katso esimerkiksi täältä

Aloita valitsemalla seuraava.

Aloita kirjautumalla hallintapaneeliin.

-Valitse kotisivukone.

-Valitse askel 2: Luonnos

-Valitse vienti ja tuonti -välilehti.

Täältä pääset sitten valitsemaan, että minkä sivupohjan haluat ladata koneellesi muokkaamista varten.

Asiasta lisää seuraavalla sivulla.

Valitse valikosta mieleisesi sivupohja ja sitten valitse painike 'Lataa'.

Useimmissa sivupohjissa on vielä eri väri- tai kuvavariaatioita. Seuraavassa ikkunassa voit valita tarkemman tyylin. Kun olet valinnut tyylin, niin paina kyseisen tyylin kohdalla olevaa 'lataa' -symbolia.

Tallenna sivupohja johonkin josta sen sittemmin löydät. Sivupohja on pakattu tar-gz -muotoon, joten sen purkamiseen tarvitset yleensä kolmannen osapuolen ohjelmistoa. Tässä ohjeessa käytetään winrar nimistä ohjelmaa.

Navigoi kansioon johon latasit sivupohjan. Paina pakattua tiedostoa hiiren oikeanpuoleisella painikkeella tuodaksesi esiin valikon. Valitse 'Extract here'.

Ohjelma luo uuden kansion, joka on nimetty pakatun tiedoston mukaisesti.

Avaa kyseinen kansio ja mahdollisesti myös alikansio mikäli se on saman niminen kuin edellinenkin.

Nyt olet kansiossa, joka sisältää kuta kuinkin kaikki sivupohjaan liittyvät tiedostot.

Php-, css- ja html -tiedostot sisältävät muokattavaa koodia. Osaava pystyy tekemään suuria muutoksia sivustolle muokkaamalla näitä tiedostoja. Mikäli sinulla on kiinnostusta oppia käsittelemään näitä tiedostoja, niin hyvä tietolähde on esimerkiksi w3schools.com (englanninkielinen)

Tässä tapauksessa 'images' kansio sisältää kaikki kuvat. Haluat ehkä muokata näitä paremmin tarkoituksiisi sopivaksi. Lisää kuvista seuraavalla sivulla.

Kuvat

Sivuston ulkoasu pitkälti pohjautuu erilaisiin kuvatiedostoihin. Kannattaa ajan kanssa tarkastella sivupohjassa käytettäviä kuvia. Voit muokata kuvia vapaasti, mutta ainakin nämä asiat kannattaa ottaa huomioon:

• Ulkoasua toteutettaessa kuvan tiedoston nimi ja pääte täytyy olla täsmälleen oikein. Jos haluat tallentaa kuvan img_02.jpg -tilalle jotain muuta, niin sen täytyy olla täsmälleen saman niminen. Esimerkiksi img_02.png ei kelpaa. Edistyneemmät käyttäjät voivat muuttaa kuvatiedoston määrityksiä sivupohjan .html- tai .css- koodista.
  • Kuvan koko kannattaa ottaa huomioon. Jos esimerkiksi vaihdat sivustolle logon, joka on paljon suurempi kuin edellinen, niin se saattaa sekoittaa koko sivuston yhtenäisyyden. Suositeltavaa olisi aina käyttää täsmälleen saman kokoisia kuvatiedostoja kuin sivupohjassakin.

Sivupohjan tallentaminen

Palaa takaisin kansioon johon alussa tallensit sivuston ulkoasun.(pakattu tiedosto)

Paina hiiren oikeanpuoleisella painikkeella kansiota joka luotiin kun pakattu tiedosto purettiin. Valitse valikosta 'Send to/Lähetä'. Valitse 'compressed (zipped) folder'.

Nyt pitäisi ilmestyä toinen pakattu tiedosto. Tunnistamisen helpottamiseksi tämän nimi kannattaa ehkä vaihtaa.

Muokatun sivupohjan lähettäminen kotisivukoneeseen

Mene takaisin kotisivukoneeseen. Valitse askel 2. Valitse 'Vienti ja tuonti' -kuten aiemminkin.

Tuo sivupohja -kohdasta valitse selaa. Etsi ja valitse juuri pakkaamasi muokattu sivupohja lähetettäväksi.

Lopuksi valitse 'Tuo ja siirry vaiheeseen 3'

Nyt uusi muokattu sivupohja on käytössä.