WordPress on erittäin suosittu sisällönhallintajärjestelmä, jolla on mahdollista luoda kaikentyyppisiä sivuja. Joskus sivustolla voi kuitenkin ilmetä hitautta, ongelmia tai muuten vaikuttaa siltä ettei kaikki ole kohdillaan. Olemme koonneet tähän ohjeeseen yleisimpiä asioita, joista kannattaa pitää huolta.

HUOM! Olethan myös tietoinen, että tarjoamme ylläpidettyjä WP-webhotelleja WordPress-pohjaisille sivustoille?
WP-pakettien palomuuri ja välimuisti on erikseen optimoitu WordPress-sivustoille, jolloin sivujen nopeus, tehokkuus sekä turvallisuus on taattu.

1. Pidä sivustosi hallintapuoli siistinä

Wordpressin lisäosat ja teemat päivitetty uusimpiin versioihin.

  • WordPress, lisäosat ja teemat päivitetty viimeisimpiin versioihin

WordPressiin on mahdollista asentaa lukematon määrä erilaisia lisäosia ja teemoja, jotka helpottaa sivuston ylläpitoa. Kuten itse wordpressalustaa, myös lisäosia ja teemoja päivitetään jatkuvasti. Päivitykset korjaavat aiemmissa versioissa olevia ohjelmistovirheitä (bugeja) sekä haavoittuvuuksia. Tämän vuoksi on tärkeää pitää kaikki lisäosat, teemat sekä itse wordpress aina päivitettyinä viimeisimpiin versioihin. Päivitykset voi tehdä kätevästi wordpressin hallintapuolella parilla klikkauksella.

  • Poista käyttämättömät lisäosat ja teemat kokonaan

Yleensä sivustoa rakennettaessa tulee kokeiltua useampaa eri teemaa ja montaa eri lisäosaa. Vaikka nämä olisikin otettu pois käytöstä, voi ne silti aiheuttaa sivustolle ongelmia. Kannattaa siis pitää hallintapuoli siistinä ja poistaa käyttämättömät teemat ja lisäosat kokonaan.

  • Julkaise tai poista hyväksyntää odottavat kommentit

Jos sivustollasi on kommentointimahdollisuus, kannattaa käyttää kuvavarmennusta (”CAPTCHA”) bottiviestien estämiseksi. WordPressin hallintapuolelta näkee kommentit, jotka odottavat hyväksyntää. Hallintapuolen kautta voit kätevästi hyväksyä/hylätä kommentit.

2. Suojaa sivustosi

Wordpressissä voit kätevästi luoda uusia käyttäjiä

  • Piiloudu hakkereilta

”admin” on wordpressin oletuskäyttäjätunnus. Hakkerit yrittävät aina ensin kirjautua oletuskäyttäjänimellä ja helpoilla salasanoilla. Vaihda käyttäjätunnus tai luo kokonaan uusi käyttäjä wordpressiin, jotta tunnukset on vaikeampi arvata. Muista myös käyttää riittävän vahvaa salasanaa.

  • Älä unohda wordpressin lisäosia

WordPressistä löytyy lukuisia hyviä suojauslisäosia, kuten iThemes Security tai WP Limit Login Attempts.

  • Seuraa sivustosi liikennettä

Onko sivustosi kokonaan suomenkielinen, mutta sivustolle tulee paljon liikennettä ulkomailta? Tällöin on syytä epäillä bottiliikennettä. Tähän voi auttaa esimerkiksi pahimpien osoitteiden estäminen sivustolle. Näihinkin löytyy wordpressiltä lisäosia.

  • Muista varmuuskopiot!

Palvelimemme ottaa automaattisia varmuuskopioita päivittäin. Kannattaa silti pitää sivustosta myös omia varmuuskopioita. Omia varmuuskopioita voi ottaa helpoiten asennusohjelmallamme tai sitten suoraan wordpressin hallintapuolelta jonkin lisäosan avulla.

3. Nopeuta sivustosi toimintaa

Palveluntarjoajasta riippumattomat nopeustestit kertovat luotettavimmat tulokset

  • Nopeustestit paljastavat totuuden

Nopeaa sivustoa on mukava käyttää. Pidä sivustosi siistinä ja asiakkaatkin selaavat sivustoasi pidempään. Nopeustesteissä näet nopeasti sivustosi oikean latausajan. Tähän voi käyttää internetistä löytyviä nopeustestisivustoja (esim. Pingdom Website Speed Test). Hyväksyttävät latausajat riippuvat täysin sivuston luonteesta, mutta tyypillisesti alle 2 sekunnin tulos on erinomainen ja yli 7 sekuntia tarkoittaa, että sivuston toimintaan tulisi tehdä muutoksia.

  • Etsi sivustoasi hidastavat asiat

Isot kuvat hidastavat sivua. Kuvat kannattaa pienentää ensin kuvankäsittelyohjelmalla sopivan kokoiseksi ennen wordpressiin latausta. Kuvat on myös mahdollista pienentää wordpressiin löytyvällä lisäosalla: Smush Image Compression and Optimization. Nopeustestit kertovat myös tiedostojen latausajan, joten sieltä on helppo huomata mitkä kuvat tai tiedostot vaativat toimenpiteitä.
Jos hitaus on alkanut selkeästi jonain tiettynä ajankohtana, kannattaa miettiä mitä muutoksia sivustolle on tehty ennen hitauden alkamista. Huonosti tehdyt lisäosat tai teemat voivat hidastaa sivustoa huomattavasti. Yksi tapa testata lisäosien vaikutusta on ottaa ne väliaikaisesti pois päältä ja sitten ottaa ne käyttöön yksi kerrallaan. Lisäosien määrä vaikuttaa myös sivuston nopeuteen.
Välimuistin käyttö auttaa kävijäpiikeissä. Välimuistilisäosa helpottaa palvelimen kuormaa ja kävijät lataavat sivuston nopeammin. Näitä on wordpressiin asennettavissa useampiakin, esimerkiksi W3 Total Cache. Tähän löytyy suositusasetukset tästä linkistä.

26.07.2018