WordPress-optimoiduilla palvelimillamme on automaattisesti asennettu Litespeed Cache -välimuisti, joka nopeuttaa sivuston toimintaa näyttämällä sivuston välimuistista sen sijaan, että wordpressin php-prosessit pitäisi jokaiselle kävijälle palvelimen puolesta kääntää erikseen.

Asetuksia on monia. Usein oletusasetukset riittävät, mutta sivustosta riippuen myös muita asetuksia voi olla hyvä käyttää. Käydään tässä ohjeessa läpi eri asetukset ja niiden vaikutukset. Sivuston nopeutta on hyvä testata eri työkaluilla samalla kun tekee muutoksia. Hyväksi havoittuja työkaluja on esimerkiksi Pingdom Website Speed Test sekä GTMetrix.

General-sivu

Litespeedin asetuksiin pääset klikkaamalla vasemmalta ”Litespeed” -> ”Settings”. Klikkaa sen jälkeen ”Show Advanced Options” nähdäksesi kaikki mahdolliset muokattavat asetukset.

Enable LiteSpeed Cache – Määrittelee onko koko välimuisti käytössä. Tämän tulee olla ’Enabled’ jotta välimuisti on päällä.

Loput sivulla olevat arvot määrittelevät eri sivun osien TTL-arvoa, eli kuinka kauan tiedot väilyvät välimuistissa. Nämä on hyvä jättää oletusarvoihin.

Litespeed-välimuistin asetukset

Cache-sivu

Cache-sivulla on oletuksena käytössä kaikki paitsi ”Cache Mobile” arvo. Arvoa ei tarvitse laittaa päälle, jos sivusto on responsiivinen.

Litespeed-välimuistin asetukset

Purge-sivu

Purge-sivulla voi hallita välimuistin tyhjennykseen liittyvää tietoa. Oletusasetukset on näissä usein riittävät.

Litespeed-välimuistin asetukset

Excludes-sivu

Excludes-sivuilla voi hallita poikkeustapauksia, esimerkiksi jos jotain sivua ei ole tarkoitus pitää välimuistissa ollenkaan, tai vastaavasti jokin sivu pidetään välimuistissa vaikka jokin muu asetus tämän normaalisti estäisi. Tätä tarvitsee yleensä käyttää vain poikkeustapauksissa.

Litespeed-välimuistin asetukset

Optimize-sivu

Optimize-sivun asetukset voivat nopeuttaa sivuja merkittävästi ja antaa erityisesti parempia testituloksia. Voit ottaa käyttöön tyyli- ja javascript-tiedostojen minify– ja combine ominaisuudet. Tämä tarkoittaa, että sivuston tyyli ja kooditiedostot pakataan yhteen tiedostoon ja lähetetään selaimeen kerralla, jolloin tiedonsiirto nopeutuu ja dataa tarvitsee lähettää selaimen välillä vähemmän, nopeuttaen siten sivustoa. Nämä asetukset on oletuksena pois päältä. Parhaan lopputuloksen saa kun laittaa tällä sivulla kaikki valinnat päälle. Kun nämä laittaa päälle, on tärkeää tyhjentää koko välimuisti ja sen jälkeen testata sivusto huolellisesti, että kaikki toimii oikein. Jos kohtaat ongelmia, niin suosittelemme laittamaan kaiken pois päältä ja aktivoimaan sen jälkeen kunkin kohdan yksi kerrallaan. Jos jokin JS tai CSS-tiedosto aiheuttaa ongelmia, voi Tuning sivulla määrittää tiedostoja joita ei yhdistetä.

HTTP/2- Push ominaisuudet tarkoittaa, että palvelin lähettää sivuston käyttämiä tyyli- ja kooditiedostoja jo ennenkuin selain pyytää niitä, nopeuttaen siten sivuston kokonaisvaltaista latausaikaa. Esimerkkinä, kun selain pyytää palvelimelta index.php tiedostoa, lähettää palvelin sen lisäksi myös siihen liittyvät CSS- ja javascript tiedostot ennenkuin selain pyytää niitä erikseen.

Litespeed-välimuistin asetukset

CDN-sivu

Mikäli CDN-palvelut on käytössä, voi tällä sivulla ottaa CDN:n käyttöön sivustolla. CDN eli hajautettu sisällönjakelu on joukko palvelimia ympäri maailmaa jotka säilyttävät tiedostoja välimuistissaan ja jakavat ne käyttäjälle lähimmästä mahdollisesta pisteestä. Sisältöverkko voi nopeuttaa kaikkia sivustoja. Erityisen hyvä se on sivustoille joilla on paljon käyttäjiä eri maista sekä paljon kuvia ja tiedostoja. CDN-verkkoon voi laittaa esimerkiksi kuvat, CSS-, Javascript- ja PDF-tiedostot.

ESI-sivu

ESIn (Edge site Includes) avulla voidaan sisältöä, joka normaalisti olisi välimuistin kanssa mahdotonta näyttää, ladata osa sivuston sisällöstä julkisesta välimuistista ja osa yksityisestä välimuistista. Esimerkiksi jos käyttäjä on kirjautunut sivustolle ja selaa sisältöä joka ei ole julkista (esimerkiksi adminsivu, tai ostoskori sivustolla), voidaan ESIn avulla ladata julkinen osa sivustosta välimuistin kautta, ja näyttää loppuosa käyttäjälle uniikkia sisältöä.

Esimerkki:

Käyttäjä on kirjautunut wordpressin hallintaan, ja menee sitten sivustolle. Koska sivusto ladataan ”backendin” puolelta (eli siellä on näkyvissä hallintapalkki sivuston ylälaidassa), eli siellä on normaalille käyttäjälle näkymätöntä sisältöä, ei sivustoa ladata välimuistin kautta. ESIn avulla voidaan itse sivusto ladata välimuistin kautta normaalisti, ja sitten adminpalkki ladata näkyviin erikseen.

Litespeed-välimuistin asetukset

Advanced-sivu

Advanced sivulla on mahdollisuus ottaa käyttöön Object cache. Object cache tarkoittaa käytännössä tietokantakyselyiden tuloksien välimuistittamista. Jos sivustolla on käytössä litespeed cachen välimuisti, object cachea ei tule kovin usein käytettyä. Object cache on tarpeellinen vain silloin, kun WordPress luo sivun PHP:n kautta ja kun välimuisti on käytössä, ei tuota usein tapahdu ja siten se ei yleensä anna merkittävää parannusta sivuston nopeuteen. Mikäli sivustolla on paljon sivuja joita ei käytetä välimuistin kautta, voi object cache olla niissä tapauksissa hyvä vaihtoehto.

Debug-sivu

Debug-sivuilla voi ottaa välimuistin kokonaan pois käytöstä sivuston vikatilanteiden selvittämisen ajaksi.

Crawler-sivu

Crawler on litespeedin ”botti”, joka vierailee sivustoilla ja laittaa sivut välimuistiin. Normaalisti sivusto menee välimuistiin vasta kun siellä käydään, joka tarkoittaa, että ensimmäinen kävijä ei saa välimuistitettua sisältöä. Botin tarkoitus on taustalla käydä kaikki sivustot läpi jolloin ne menee välimuistiin. Crawler on automaattisesti päällä WP-optimoiduilla palvelimillamme.

Image Optimization

Kuvien optimointi toiminnolla voit optimoida kätevästi kaikki sivusi kuvat. Kuvat lähetetään erilliselle optimointipalvelimelle. Kun vierailet tällä sivulla ensimmäisen kerran tulee sinun painaa ”Request Key” -painiketta. Tätä avainta käytetään aina jatkossa kun kuvat lähetään optimointi-palvelimelle. Optimointipyyntö lähetetään ”Send Optimization Request” -painikkeella. Tätä voi joutua painamaan useamman kerran, jotta kaikki kuvat optimoidaan.

Jos olet valinnut Media-sivulla WebP-kuvien optimoinnin, luodaan jokaisesta kuvasta myös WebP-muotoinen kuva. Myös alkuperäinen kuva säilytetään.