Oidom

Oidomin vuoden ensimmäinen päivitys

Viime viikon loppupuolella päivitimme Oidomin tuoreimpaan versioonsa. Tämän kertainen päivityspaketti piti sisällään hiukan suurempia muutoksia jo olemassa oleviin toiminnallisuuksiin kuten valikon hallintaan. Mukaan tuotiin myös mahdollisuus upottaa sivulle sisältöä muista palveluista uuden osion avulla. Seuraavassa kerromme tarkemmin mihin asioihin kannattaa tehdyn päivityksen jälkeen kiinnittää huomiota ja miten saat otettua uudet ominaisuudet käyttöön.

Joustoa linkityksiin

Sivuston yläosan, eli headerin, hallintaan on Oidomin hallinnassa tehty suurempi uudistus. Aiemmin sivuston valikko muodostui joko sivu- tai osiolinkeistä. Päivityksen myötä jo luodut valikot on säilytetty ennallaan, mutta niihin voidaan lisätä linkkejä entistä vapaammin. Valikkoon pystytään nyt lisäämään sekä sivu- että osiolinkkejä ja niiden lisäksi myös suoria linkkejä artikkeleihin ja muille sivustoille. Yläosaan lisäsimme paikan apuvalikolle, jota pystytään hyödyntämään esimerkiksi sosiaalisen median kanavien tai muiden ulkopuolisten sivustojen linkityksessä. Lähitulevaisuuden jatkokehityslistalla on muun muassa tiedostolinkitysten mahdollistaminen suoraan Oidomin tiedostohallinnasta käsin. Löydät päivitetyn yläosan hallinnan tutusta paikasta klikkaamalla ensimmäisen osion muokkaukseen joko sivupalstan Osiot-välilehdeltä tai editorin puolella yläosaa klikkaamalla. Sivustolle lisättyjä valikoita pääset lisäksi hallinnoimaan Asetukset-välilehden kautta. Tarkemmat ohjeet yläosan hallintaan löydät Hostingpalvelun sivulta.

Sivuston yläosan hallinta

Kuva: Yläosan hallinta sivupalkissa.

Parannuksia ulkoasun hallintaan

Teeman fonttiasetuksista voit nyt fontin ja koon lisäksi vaihtaa nyt myös fontin painoa. Pystyt myös uusimpien muutosten myötä testaamaan teeman asetuksia ilman, että niitä on pakko ottaa käyttöön. Muuttamasi teema-asetukset voit ottaa käyttöön painamalla yläreunan Valmis-linkkiä tai tallentaa ne esiin tulevasta ilmoituksesta.

Virtaviivaistimme sivuston nappulatyylien hallintaa. Tähän asti jokaiseen nappulaan pystyi määrittelemään omat ulkoasutyylinsä ja ongelmaksi monesti muodostui, että sivulla käytössä olevat nappulat eivät näin ollen olleet ulkonäöltään välttämättä yhteneväiset. Nyt painikkeen lisäyksen yhteydessä pystytään valitsemaan nappulalle tyyli. Tyylejä pystyy muokkaamaan ja tehdyt muokkaukset tulevat voimaan kaikkiin nappuloihin joihin kyseinen tyyli on asetettu käyttöön. Uusia tyylejä pystyy myös luomaan itse. Saat päivitetyt valinnat käyttöön klikkaamalla nappulan muokkaukseen.

Uusi osio: Saavutukset

Saavutukset-osion avulla saadaan sivustolle lisättyä helposti silmäiltävää, animoitua numerodataa.

Saavutukset

Kuva: Saavutukset -osio.

Uusi osio: Upotettu sisältö

Uuden Upotettu sisältö -osion avulla pystytään sivulle lisäämään sisältöä ulkopuolisista palveluista. Esimerkiksi erilaiset ajanvaraus- ja uutiskirjejärjestelmät tarjoavat monesti ns. embed-koodin, jolla pystytään lomakkeet tuomaan suoraan sivulle sen sijaan, että sivuston käyttäjä ohjataan ulkopuoliseen palveluun. Sosiaalisen median kanavien (Facebook, Twitter ja Instagram) upotukseen Oidomista löytyykin jo ennestään oma osionsa.

Upotettu sisältö

Kuva: Esimerkki osiosta, jossa otsikko sekä teksti muokattavissa Oidomista ja uutiskirjeen tilauslomake upotettu MailChimp-palvelusta.

Lisäksi

Sivuston hakukoneoptimointi-asetusten alta löytyy uusi osio Ohjaukset. Kyseisen välilehden kautta pystytään hallinnoimaan sivuston osoitteiden uudelleenohjauksia. Kun yksittäisen sivun polkua muuttaa, ehdottaa järjestelmä nyt automaattisesti uuden uudelleenohjauksen lisäystä. Tällä estetään linkkien rikkoutuminen jos sivua on ennätetty jo linkittää jonnekin aiemmalla osoitteella.

Lisäksi päivityksessä oli luonnollisesti mukana myös bugikorjauksia ja pienempiä parannuksia Oidomin toimintaan. Niistä muutamia mainitaksemme: osioiden lisäyksen yhteydessä olevat vaihtoehdot tulevat nyt aakkosjärjestyksessä, osioiden ulkoasuihin on tehty viilauksia ja käytössä oleviin ikoneihin on lisätty muutama täydennys. Jos sinulle muuten tulee mieleen tarvetta tietynlaiselle ikonille, vinkkaa tästä meille palautelomakkeen kautta.

Jos olet huomannut päivityksen jälkeen Oidomin toiminnassa jotain kummallista niin olethan meihin yhteydessä. Voit lähettää viestin Oidom.fi-sivuston palautelomakkeella tai olla yhteydessä Hostingpalvelun asiakaspalveluun.

21.02.2020