WordPressin viimeisin versio 5.0 on nyt julkaistu. Siihen voi päivittää suoraan WordPressin hallinnasta. Asennusohjelman kautta päivityksen voi jo tehdä.

WP-webhotelli ja päivitykset

WP-webhotelleihin päivitys asennetaan lähipäivinä ja samalla tarkistamme, että jokainen sivu toimii päivityksen jälkeen kuten ennenkin. Jos havaitsemme ongelmia päivitämme sivuille Classic Editor -lisäosan.

Uusi editori

WordPress 5.0:n tärkein muutos on tekstieditori. Vanhan TinyMCE:n korvaa uusi Gutenberg-editori. Tähänkin asti Gutenbergia on voinut käyttää asentamalla erikseen Gutenberg-lisäosa. Kun sivut päivitetään WordPress 5.0:een, nyt käyttämäsi editori poistuu käytöstä ja se korvataan kokonaan uudella Gutenberg-editorilla. Jos et halua käyttää Gutenberg-editoria voit asentaa vanhan editorin Classic Editor -lisäosalla. Tämä kannattaa asentaa jos nyt, jos ei halua että Gutenberg otetaan käyttöön WordPressin päivityksen yhteydessä. Vanhan editorin tuki jatkuu vuoteen 2022 asti, joten kiirettä päivitykseen ei ole. Voit asentaa vanhan editorin vierailemalla hallintapaneelisi ”Lisäosat” -sivulla ja klikkaamalla ”Asenna nyt” -nappia Classic Editor -lisäosan kohdalla. Asennuksen jälkeen lisäosa tulee aktivoida.

WordPress 5.0 muut uudistukset:

  • WordPress 5.0 tuo myös parannuksia WordPress Rest API:iin. Näiden myötä tietojen tuonti ja vienti sivustosta helpottuu.
  • Omien muokattujen teemojen luonti on blokkien ansiosta helpompaa Gutenbergillä. Voit lisätä omia lohkoja ja asettaa sisältötyyppejä Gutenberg -yhteensopivaksi.
  • Uusi oletusteema Twenty Nineteen, joka toimii hyvin uuden editorin kanssa. Myös vanhat oletus teeemat ovat yhteensopivia.
  • Jatkossa pienempiä päivityksiä on tarkoitus tulla 2 viikon välein.
  • PHP 7.3 tuki. PHP 7.3 tuki tulee valinnaiseksi vaihtoehdoksi Hostingpalvelun webhotelleihin vuoden loppuun mennessä.

 

 

09.12.2018