Kotisivujen tekeminen

Ennen kotisivuprojektin aloittamista on hyvä pohtia, mitä asioita haluaa tehdä itse ja mihin käyttää muiden apua. Vaikka teknisen tekemisen ulkoistaisi digitoimistolle tai minimoisi rakentamisen vaivan käyttämällä kotisivukonetta, sivuston rakenne, tekstisisällöt ja kuvat vaativat toteutuksensa. Sivuston omistajana sinun tulee pitää huoli, että uusi sivusto vastaa sille asetettuja tavoitteita. Tästä syystä joudut ottamaan useisiin asioihin kantaa, vaikka tilaisit sivut täysin valmiina.

Valitse kotisivujen toteutustapa

Itse tehtäessä vaihtoehtoina on karkeasti jaoteltuna rakentaa kotisivut kotisivukoneella tai julkaisujärjestelmällä. Jos aika on sinulle rahaa, eikä kotisivujen tekeminen omatoimisesti houkuttele, kannattaa toteutus ulkoistaa ammattilaiselle.

Lue toteutustavan valinnasta lisää: Kotisivut yritykselle – näin pääset alkuun

Suunnittele sivuston sisältö ja rakenne

Kotisivujen rakennesuunnittelu on hyvä tehdä silloinkin, kun teet kotisivut itse. Kun listaat sivustolle halutut sisällöt, rakenteen sekä pääsivut ja alasivut, on kokonaisuuden hahmottaminen helppoa jo suunnitteluvaiheessa.
Jos käytät kotisivujen tekoon ulkopuolista tekijää, on rakenteen alustava suunnittelu välttämätöntä myös työmäärien arvioinnin takia. Yleensä kotisivutekijät laativat suunnitelmat sivuston sisällöistä yhdessä asiakkaan kanssa. Varmista, että sovittu suunnitelma vastaa sivustollesi asettamiasi tavoitteita.

Mitä kotisivujen ilme viestii yrityksestäsi?

Ulkoasun valinnat pohjautuvat yrityksen ilmeeseen eli graafiseen ohjeistukseen. Jos yritykselläsi ei ole määriteltyä ilmettä, voi ulkoasua lähestyä halutun fiiliksen ja tyyliin kautta. Tällöin kotisivuprojektin alussa valitaan mielestäsi sopivat värit ja fontit. Ostaessasi kotisivut avaimet käteen -palveluna, pakettiin kuuluu yleensä ulkoasun suunnittelu ja tehtäväksesi jää hyväksyä jokin ehdotetuista vaihtoehdoista.

Valokuvien avulla voit havainnollistaa palvelujasi ja luoda haluttua tunnelmaa sivustolle. Nykyisin kännyköissä on niin hyvät kamerat ja kuvankäsittelyohjelmat, että vaihtuviin ajankohtaisiin kuviin ei erikseen useinkaan kannata palkata valokuvaajaa. Ammattikuvaajan käyttäminen on tarpeen, kun tiedetään kuvilla olevan pitkäaikaista käyttöä tai niitä tarvitaan sivuston lisäksi myös painotuotteissa. Esimerkiksi henkilöstön esittelykuvat kannattaa antaa valokuvaajan tehtäväksi.

Sivuston yleisessä kuvituksessa voi hyödyntää myös kuvittajaa ja kuvapankkeja. Kuvapankkeja on tarjolla runsaasti ja kuvia on saatavilla myös maksutta (esimerkiksi ilmainen kuvapankki https://unsplash.com). Kuvaaja tai kuvittaja ovat kuvapankkeja kalliimpi ratkaisu, mutta jälkikin on yksilöllisempää ja varmistat ettei samat kuvat ole kilpailijoidesi käytössä.

Tekstin kirjoittaminen kotisivuille

Mikäli et vierasta kirjoittamista, niin yrittäjänä sinulla on usein paras käsitys mitä yrityksen toiminnasta ja palveluista kannattaa verkkosivuille kirjoittaa. Toisaalta yrittäjä on monesti niin ”sisällä” omassa yritystoiminnassaan, että saattaa pitää tiettyjä asioita liiankin itsestäänselvyyksinä ja unohtaa mainita oleellisia asioita tai esimerkiksi käyttää liiaksi ammattisanastoa. Ennen julkaisua onkin hyvä luettaa tekstit henkilöillä, joiden palautteeseen luotat. Näin saat varmistusta siitä, että teksti on ymmärrettävää myös asiakkaasi näkökulmasta.

Tekstien kirjoittamisessa voi käyttää myös ammattilaista tai muita saatavilla olevia hyviä kirjoittajia. Vaikka et itse tuottaisi sisältöä, tulisi sinulla olla käsitys ja mielipide siitä, millainen sisältö sopii yrityksellesi.

Opettele päivittämään kotisivujesi sisältöjä

On tärkeää, että pääset itse päivittämään yrityksesi kotisivuja. Varmista, että osaat tarvittaessa tehdä muutoksia esimerkiksi palveluiden kuvauksiin tai sivuilla esitettyihin aukioloaikoihin. Jos sivuillasi on blogi, on hyvä hallita prosessi uusien kirjoituksien julkaisuun. Näin varmistat, ettei verkkosivuilla tule olemaan vanhentunutta tietoa ja ajankohtaisten asioiden päivittäminen kotisivuille on mieluisaa.

Kotisivujen tekeminen vaatii kotisivutilan

Webhotellit sisältävät kotisivujen tarvitseman kotisivutilan, domainin hallinnan ja omalla domainillasi olevat sähköpostilaatikot. Jos päätät tehdä kotisivut WordPress-julkaisujärjestelmällä, tutustu WordPress-optimoituun webhotelliimme, joissa julkaisujärjestelmä on valmiiksi asennettuna.

Hostingpalvelun asiakkaina on niin yrityksiä, yksityisiä henkilöitä kuin verkkosivuja työkseen tekeviä digitoimistoja. Voit tilata meiltä palvelut tuleville kotisivuillesi, teitpä sivustosi itse tai tilatessasi ne ammattilaiselta. Asiakaspalvelumme auttaa sinua, jos tarvitset apua oikean palvelun valitsemisessa tai käyttöönotossa.
 

Tutustu tästä kotisivukoneeseen tai webhotelleihin

 

Kirjoittaja Arto Rajahalme

Arto työskentelee Hostingpalvelun markkinoinnista vastaavassa tiimissä.

24.08.2021