Kotisivut ovat yrityksen käyn­ti­kort­ti: ne voivat olla en­sim­mäi­nen asia yrityksestäsi, jonka tuleva asiak­kaasi kohtaa. Sivujen rakentamista ei siis kannata lykätä, saati hylätä. Kotisivujen rakentamiseen löytyy monia erilaisia ja eri hintaisia tapoja, mutta sen ei tarvitse olla työläs tai kallis projekti!

Kotisivukone on helppokäyttöinen ja kustannustehokas vaihtoehto kotisivujen luomiseen ja ylläpitoon. Tässä artikkelissa tutustutaan eri vaihtoehtoihin kotisivujen rakentamiseksi sekä Hostingpalvelun helppokäyttöiseen kotisivukoneeseen.

Kotisivukone vai jokin muu toteutustapa?

Kotisivujen rakentamiseen löytyy monet keinot. Koodari voi luoda sivut “tyhjän päältä”, tyypillisesti yhdessä sivujen ulkoasusta ja käytettävyydestä vastaavan designerin kanssa. Useimmissa pienissä tai keskisuurissa yrityksissä ei ole koodareita ja designereita omasta takaa, jolloin tämä toteutustapa tarkoittaa käytännössä palvelun hankkimista talon ulkopuolelta. 

Luovan ammattilaisen kanssa saa parhaassa tapauksessa tismalleen mitä haluaa, kunhan kyseessä on pätevä toimija. Ihan kenen tahansa kelkkaan ei kannata hypätä. Muista siis googlata kumppaniehdokkaiden asiakaskokemuksia ja tutustua referensseihin. Sopimusta tehdessä kannattaa huolehtia siitä, että asiakkaalla (sinulla) on täydet omistus- ja käyttöoikeudet sivuihin.

Kotisivut voi rakentaa myös sisällönhallintajärjestelmän, kuten WordPressin päälle joko tilaamalla työn ammattilaiselta tai tekemällä sivut itse. Myös monet suunnittelutoimistot rakentavat sivut WordPressilla, jolloin sivujen hallinnan siirtäminen asiakkaalle on vaivatonta. Mikäli WordPress ei ole sinulle entuudestaan tuttu järjestelmä, muista pyytää toimistolta sivuston käyttökoulutus.

Edellä mainittujen toteutustapojen etuna on pitkälle vietävä räätälöitävyys, miinuksena suuri rahallinen (tilaat sivut ammattilaiselta) tai ajallinen (teet sivut itse) panos.

Käyttäjäystävällisin ja monesti myös kustannustehokkain tapa rakentaa sivut on turvautua kotisivukoneeseen, jolloin sivujen rakentaminen sujuu suoraviivaisesti omin päin. Kotisivukoneiden keskeinen idea on, ettei niiden käyttö vaadi erityisiä teknisiä taitoja tai koodausosaamista. Ko­ti­si­vu­ko­neet toimivat wysiwyg-periaatteella (“what you see is what you get”), eli näet millainen sivustosta on tulossa samanaikaisesti kun rakennat sitä. 

Kotisivukoneiden helppokäyttöisyyden kääntöpuolena on heikompi räätälöitävyys, jolloin esimerkiksi verkkokauppa voi olla fiksumpaa perustaa vaikkapa WordPressilla. Yksinkertaisten sivustojen tarpeisiin kotisivukoneet taipuvat kyllä.

Lue: Näin perustat WooCommerce-verkkokaupan WordPressilla

Mitä ottaa huomioon sivujen suunnittelussa?

Kotisivut edustavat yri­tys­tä­si, joten niiden ulkoasuun, sisältöön ja toimivuuteen kannattaa satsata. Hyvin toteutetut kotisivut herättävät luottamusta ja palvelevat kitkattomasti.

Sivujen suunnittelu kannattaa aloittaa siitä, mitä sivustollasi haluat saavuttaa yrityssivujen tapauksessa tämä on useimmiten myyntiä. Haluatko saada asiakkaan tekemään ostoksia verkkokaupassasi vai keräätkö sivuston kautta lämpimiä liidejä, joita kontaktoida henkilökohtaisesti? Millaisia ominaisuuksia eri toteutustavat vaativat kotisivuilta? Tee lista siitä, mitä haluat käyttäjän sivustolla tekevän ja mitä sen toteutukseen tarvitaan. Jos et tiedä mistä aloittaa, käy katsomassa kilpailijoiden sivustoja sekä poimi ja sovella niistä (kilpailijaasi paremmin) elementtejä, joista arvelet potentiaalisten asiakkaittesi pitävän.

Kun tiedät mitä sivuston pitää saavuttaa ja sinulla on ensimmäinen ajatus käytännön toteutuksesta, käytä seuraavaksi hetki aikaa sisällön suun­nit­te­luun. Mitä sivustolla kerrotaan missäkin kohtaa, missä järjestyksessä ja millaisia elementtejä käyttäen. Tässä vaiheessa ei ole tarpeen laatia lopullisia sisältöjä; suuntaa-antava suunnitelma kokonaisuuden hahmottamiseksi riittää.

Kun kokonaisuus on selvillä sivuston ominaisuuksien ja rakenteen tasolla, pystyt tekemään päätöksiä sivuston rakentamiseen käytettävän alustan valinnan sekä työn mahdollisen (osa)ulkoistuksen suhteen.

Luonnostele asiakkaan ostopolku kotisivulla, eli pohdi kuinka asiakas etenee sivustolla kohti konversiota. Tee asiakkaan polusta mahdollisimman sujuva, mutkaton ja hyvin palveleva. Mieti missä kohtaa asiakas tarvitsee enemmän tietoa tuotteesta, palvelusta tai yrityksestä sekä missä kohtaa tämä haluaa vain päästä asiassa nopeasti ja vaivattomasti eteenpäin. 

Sisältövinkki: Tarjoa palvelusi perustiedot sivuilla mahdollisimman helposti ja mutkattomasti

Esi­mer­kik­si ravintolan kannattaa näyttää kotisivuillaan mistä heidät löytää, kuinka heihin saa yhteyden, ajan­ta­sai­set au­kio­loa­jat sekä mitä heillä on tarjolla. Ravintolan ei tulisi pakottaa asiakasta lataamaan PDF-muotoista ruokalistaa, ellei jostain syystä ole aivan pakko. Kotisivukoneella ruokalistaa varten luotu sivu päivittyy jopa helpommin kuin PDF.

 

Kaikki edellämainituista yli jäävä, kauniit kuvagalleriat, ravintolan taustatarina ynnä muut ovat osastoa “nice to have”. Nälkäinen asiakas ei jaksa etsiä relevanttia tietoa minuuttikaupalla, vaan siirtyy helpommin tavoitettavan kilpailijan sivustolle.

Sisältörakenteen lisäksi muista kiinnittää huomiota sivuston käytettävyyteen. Esimerkiksi yhteystietojen vaivaton löytyminen sivustolta on sekä rakenteellinen että käytettävyyskysymys. Käytettävyyteen vaikuttavat myös paljon visuaaliset ratkaisut, liittyen esimerkiksi tekstien luettavuuteen fonttikoon ja värikontrastien puolesta. Kontrastin testaamiseen löytyy verkosta työkaluja, esimerkiksi Adoben vä­ri­työ­ka­lu, jolla voi testata kahden värin välisen kontrastin riittävyyttä.

Sivuston ulkoasua suunnitellessa on yrityksen ilmeen graafinen ohjeistus hyvä apuväline. Mikäli ohjeistusta ei ole olemassa, noudattele olemassa olevien markkinointimateriaalien tyylejä. Pääset pitkälle jo määrittämällä logoversiot, fontit, värit sekä kuvitukset. Kaikki edellä mainitut voit syöttää kotisivukoneeseen. Osa kotisivukoneista tarjoaa valmiita kuvapankkikuvia; käytä niitä vain siltä osin kuin ne istuvat yrityksesi ilmeeseen. Lähtökohtaisesti kaikkiin kotisivukoneisiin saat ladattua myös omia kuvia.

Kotisivuja suunnitellessa on tärkeää huolehtia toiminnallisen ja visuaalisen toteutuksen lisäksi sivuston nopeudesta ja responsiivisuudesta (skaalautuminen ja optimointi eri laitteille ja eri kokoisille näytöille) sekä hakukoneoptimoinnista eli SEO:sta.

Lue: Kotisivujen nopeus – miksi se on tärkeää ja miten parantaa sitä?

SEO-artikkeli: 5+1 vinkkiä Google-näkyvyyden kasvattamiseen

Kotisivukoneiden ominaisuudet ja valinta

Vaikka kotisivukone ei ole paras alusta vaativaan käyttöön kuten verkkokaupan pyörittämiseen, pärjää pieni yritys tai vaikkapa yhdistys kotisivukoneella mainiosti   erityisesti jos aikomuksena on luoda ja päivittää kotisivut itse. 

Ko­ti­si­vu­ko­neil­la saa nykyään aikaan nopeita, tyy­lik­käitä ja kaikilla laitteilla toimivia sivuja, jotka ovat myös hakukoneoptimoitavissa. Koska kotisivukoneiden käyttö ei vaadi koodausosaamista ja sivuston lopputuloksen näkee jo sivua luodessa, on vasta-alkajankin helppoa ja innostavaa tarttua toimeen. Kotisivukone on usein hyvä vaihtoehto myös silloin, kun haluat siirtää aiemmin luodun sivun sisällön eri alustalle. Esimerkiksi Hostingpalvelun kotisivukoneella pystyt helposti importoimaan sivustolle olemassa olevilta sivuilta mm. navigaatiorakenteen sekä tekstiä ja kuvia.

Ko­ti­si­vu­ko­neis­sa on käytetään tyypillisesti valmiita si­vu­poh­jia, joita muokkaamalla saadaan ulkoasu muovattua mieleiseksi. Ul­koa­sun suunnittelusta ei näin ollen tarvitse erikseen maksaa. Lisäksi pakettiin yleensä kuuluu sivutila ja tekninen tuki, jolloin käyt­tä­jän harteille jää ainoastaan si­säl­tö­jen luominen ja päivittäminen.

Kan­sain­vä­li­ses­ti tunnettuja kotisivukoneita (Website Builder) ovat esi­mer­kik­si WIX ja Squa­res­pace. Edellämainituista WIX on pe­rin­tei­nen ja varsin suosittu drag & drop -tyyppinen ko­ti­si­vu­ko­ne. Myös Squarespacesta löytyy nykyään drag & drop -tuettu versio. Kotimaisia kotisivukoneita löytyy hosting-palveluihin erikoistuneilta ja muiltakin toimijoilta, esimerkkeinä kotisivukone.fi sekä Fonectan kotisivukone.

Kotisivukoneiden maksumalli on tyypillisesti kuukausipohjainen, mutta useimmiten edullinen. Hinnat vaihtelevat viidestä eurosta useaan kymppiin kuussa. Hostingpalvelun kotisivukoneen perusversion hinta on 4,90 €/kk, ja kotisivutilan sekä teknisen ylläpidon eli webhotellin kanssa hinta on halvimmillaan 12,90 €/kk.

Kotisivut vaativat domainin, sivutilan ja ylläpidon

Kaikki kotisivut vaativat domainin eli verkkotunnuksen sekä jollain tapaa järjestetyn tilan ja ylläpidon. Usein kaikki edellä mainitut hankitaan samalta palveluntarjoajalta ostamalla domain ja webhotelli erikseen tai yhdellä kertaa. Domainin voi ostaa “varastoon” jo ennen webhotellin hankkimista. Webhotellia ostaessa kannattaa huomioida mahdollinen tarve yksilöidylle sähköpostiosoitteelle, ja tarkistaa että paketti sisältää riittävän määrän sähköpostilaatikoita.


Hostingpalvelun kotisivukone

Kätevä ja helppokäyttöinen kotisivukoneemme sopii loistavasti aloittavan yrityksen tai pienyrittäjän tarpeisiin. Hostingpalvelun kotisivukone toimii suoraan selaimessa ilman erillisiä asennuksia. Palvelu sisältää kotisivutyökalun, kotisivutilan sekä teknisen ylläpidon, jolloin sinulle jää tehtäväksi ainoastaan kotisivun sisällön ylläpito.

Hostingpalvelun kotisivukoneen käyttö lähtee liikkeelle sopivan sovellusversion sekä domainin ja webhotellin valinnasta. Kotisivukoneesta on olemassa kaksi versiota, perusversio sekä paremmilla muokkausominaisuuksilla varustettu Plus-versio. Versioiden keskeiset erot piilevät sivupohjien ja pienoisohjelmien määrässä sekä koodattavuudessa.

Kun olet valinnut sovellusversion sekä ostanut yrityksellesi sopivan domainin eli verkkotunnuksen, täytyy enää päättää webhotellin koko. Peruspaketti sopii useimpien pienten yritysten tarpeisiin.

Seuraava askel on valita sivustolle sopiva sivupohja, jonka päälle alat rakentamaan sivustoa. Sovelluksen yläosan valikosta voit valita sivupohjan sekä muokata värejä ja fontteja. Sivupohjan valittuasi pääset syöttämään sisältöjä. Samasta valikosta voit lisätä sivustollesi kuvia ja pienoisohjelmia. Kotisivukoneessa voit myös muuttaa helposti sivuston rakennetta muokkaamalla, lisäämällä ja poistamalla sivuja.

Kun olet tyytyväinen kotisivuihin, voit vielä esikatsella ne ennen julkaisua. Näet sivuston sellaisena kuin se tulee näkymään verkossa julkaistuna. Myös valmiin kotisivun julkaisu onnistuu vaivattomasti napin painalluksella.

TUTUSTU KOTISIVUKONEESEEN

Valmis aloittamaan ensimmäiset kotisivut? Opas kotisivujen tekemiseen.