Oletko innostunut yritysideastasi ja vihdoin päättänyt ryhtyä toimeen? Mahtavaa! Yrityksen perustamisen ensimmäisiin jännittäviin askeliin kuuluu päättää yritykselle nimi. Nimen valinnan kanssa käsi kädessä kulkee myös yrityksen verkko-osoitteen eli domainin valinta. Kokosimme viisi askelmerkkiä, jotta nimen ja domainin valinta olisi sinulle mahdollisimman helppoa. 

Yrityksen nimellä voidaan viestiä esimerkiksi yrityksen identiteettiä, arvoja ja palveluja. Sillä voidaan luoda myös mielikuvia ja erottua kilpailijoista. PRH:n (Patentti- ja rekisterihallitus) nimipalvelusta voi tarkistaa kätevästi, onko haaveilemasi nimi vapaana sekä eroaako se tarpeeksi rekisteröidyistä yrityksistä ja tavaramerkeistä.

Tämän lisäksi on tärkeää varmistaa domainhausta, ettei valitsemaasi nimeä vastaavaa verkko-osoitetta ole jo rekisteröity. Domain on tärkeässä roolissa, sillä sen avulla asiakkaat löytävät sivut netistä. Omaa domainia voi käyttää myös yrityksesi sähköpostiosoitteessa, joka lisää luotettavuutta ja tunnistettavuutta. Aivan niin kuin yritysnimen, myös domainin valinnassa tulee kiinnittää huomiota muutamaan avainasiaan.

1. Valitse yritykselle ytimekäs nimi ja domain

Selkeä ja ytimekäs nimi helpottaa brändin tunnistettavuutta ja muistettavuutta asiakkaiden keskuudessa.Yrityksen nimi voi toimia tehokkaana viestintävälineenä, joka erottaa sen kilpailijoista. Lisäksi selkeä nimi on helppo kommunikoida ja kirjoittaa, mikä tekee yrityksestä helpommin löydettävän ja muistettavan.

Domainissa käytetään usein yrityksen nimeä tai lyhennettä siitä, mutta se ei ole välttämätöntä. Domainin tulisi kuitenkin olla linjassa kotisivun nimen ja sen kertoman tarinan kanssa. Mieti, miten saat domainista mahdollisimman selkeän ja napakan.

2. Harkitse avainsanojen käyttöä domainissa

Avainsanojen käyttö domainissa voi olla hyödyllistä verkkosivuston hakukonenäkyvyyden parantamiseksi. Sisällyttämällä relevantteja avainsanoja verkko-osoitteeseen voi parantaa sen sijoitusta hakutuloksissa. Esimerkiksi jos yrityksesi myy siivouspalveluita, voi olla viisasta sisällyttää sana “siivous” sekä yrityksesi nimeen, että varaamaasi verkko-osoitteeseen. On kuitenkin tärkeää käyttää avainsanoja luonnollisesti ja harkiten, jotta verkko-osoite pysyy selkeänä ja helposti muistettavana.

3. Tarkista yritysnimen saatavuus

Ennen lopullista päätöstä sinun tulee varmistaa, että haluamasi nimi on saatavilla ja rekisteröitävissä yrityksen käyttöön. PRH:n nimipalvelusta näet helposti, onko nimi jo rekisteröity toiselle yritykselle tai onko sitä käytetty aikaisemmin liiketoiminnassa. Varmista myös ettei nimi ole liian samankaltainen kilpailijoidesi kanssa. Näin vältyt mahdollisilta ongelmilta ja sekaannuksilta tulevaisuudessa.

4. Varmista domainin ja domainpäätteiden saatavuus

PRH:n nimipalvelun tarkistuksen jälkeen varmista myös, että haluamasi verkko-osoite on vapaa rekisteröitäväksi ja valitsemasi domainpäätteet ovat käytettävissä. Voit tarkistaa onko domain vapaa domainhaustamme.

Domainpäätteitä on valittavissa valtava määrä. Suomessa toimiville yrityksille kansallinen  .fi-domain on suosittu valinta. Myös .com on yleisesti käytetty ja maailmanlaajuisesti tunnettu domainpääte. Muitakin domainpäätteita kannattaa harkita, erityisesti jos tavoittelet brändisi tunnettuutta globaaleilla markkinoilla. Esimerkiksi Pohjoismaissa toimivat yritykset voivat hankkia kyseisten maiden kansallisia verkko-osoitteita tai EU-maassa toimiva yritys .eu-tunnuksen. Muita yleisiä verkko-osoitteita ovat esimerkiksi .net, .org ja .online.

Omistamalla useita domainpäätteitä voit minimoida riskin, että asiakkaasi eksyvät väärille sivuille verkko-osoitteen takia. Lisäksi varaamalla useita domainpäätteitä varmistat etteivät nämä domainit ole muiden varattavissa.

5. Ääkköset ja välimerkit domaineissa

Sisältääkö haluamasi domain ääkkösiä? Ääkköset voivat aiheuttaa yhteensopivuusongelmia erityisesti kansainvälisissä järjestelmissä ja sähköpostilaatikoissa. Suositeltavaa on varata domain, jossa ääkköset on korvattu kirjaimilla a ja o, sekä rinnakkaisdomain ääkkösillä. Tällöin rinnakkaisdomain ohjaa käyttäjät samalle verkkosivustolle päädomainin kanssa.

Samoin kuin ääkkösissä, myös välimerkkejä sisältävissä domaineissa suositellaan varaamaan kaksi eri versiota.

Askel lähempänä yrityksen perustamista

Kun olet suorittanut nämä viisi askelta, olet ottanut merkittävän harppauksen kohti yrityksesi nimen virallista rekisteröintiä! Voit tarkistaa, onko haluamasi verkko-osoite vapaa rekisteröitäväksi domainhaustamme. Voit varata domainit jo ennen yrityksen perustamista yksityishenkilönä. Näin varmistat, että ne ovat varmasti käytössäsi yrityksen perustamisen jälkeen. Voit myöhemmin siirtää henkilökohtaisesti varaamasi domainit yrityksellesi.

Lue lisää yrityksen perustamisesta Suomen Yrittäjien sivuilta.

Etsi ja rekisteröi oma domain

Kirjoittaja Virpi Ollitervo, Marketing Coordinator