WordPress maintenance mode on niin sanottu sivuston huoltotila. WordPress sivuston voi asettaa Maintenance modeen, eli ”huoltotilaan” käytännössä kahdella eri tavalla. Tässä ohjeessa on tehty selväksi molemmat tavat. WordPress maintenance modea voi tarvita esimerkiksi silloin, jos sivulle tehdään merkittäviä muutoksia, tai se on vielä rakennusvaiheessa.

WordPress maintenance mode – ilman lisäosaa

Kirjaudu sisään webhotellisi hallintapaneeliin ja avaa tiedostojen hallinta. Valitse tiedostojen hallinnasta public_html kansio, tai jokin muu kansio, jossa sivustosi sijaitsee. Jos kyseessä on lisädomainin sivusto, näet oikean kansion hallintapaneelin ”Lisädomainit” kohdasta.

Kansion avattuasi, klikkaa vasemmasta yläkulmasta ” + Tiedosto ” painiketta ja luo .maintenance niminen tiedosto. Klikkaa tiedostoa oikealla hiiren näppäimellä, ja avaa muokkaus. Kirjoita tiedostoon seuraava koodinpätkä:

WP Maintenance mode ohjekuva

WP Maintenance mode ohjekuva

Jos et näe .maintenance tiedostoa, saat sen näkyviin klikkaamalla oikeasta yläkulmasta asetukset, ja ottamalla sieltä käyttöön valinnan Näytä piilotetut tiedostot (dotfiles). Mikäli sinulla on käytössä WordPress webhotelli, sekä Litespeed cache, niin tyhjennä välimuisti tämän jälkeen siitä WordPressin puolelta Litespeed cache -> Manage -> Purge all. Myös muiden välimuistilisäosien välimuistin voi joutua tyhjentämään, että huoltotila sivu tulee näkyviin.

Nyt sinulla on käytössä WP Maintenance mode.

WP Maintenance mode

Vinkki edistyneemmille käyttäjille: Voit myös lisätä wp-content kansioon maintenance.php tiedoston ja muokata WP Maintenance mode sivusi ulkoasua.

Saat maintenance moden pois käytöstä, yksinkertaisesti menemällä uudelleen tiedostojen hallintaan. Poista tiedosto tai nimeä se joksikin muuksi, niin saat huoltotilan pois käytöstä.

Maintenance mode lisäosaa käyttämällä

Helpoin tapa laittaa päälle WordPress maintenance mode, on tietysti lisäosan avulla. Yksinkertaisin lisäosa on todennäköisesti WP Maintenance mode.

Voit asentaa sen suoraan WordPressin lisäosahakemistosta, kirjautumalla sisään WordPressiin ja valitsemalla sieltä Lisäosat -> Lisää uusi -> Kirjoita hakuun WP Maintenance mode. Klikkaa lisäosan kohdalta Asenna nyt ja asennuksen jälkeen Ota käyttöön. Sen jälkeen Asetukset valikkoon ilmestyy WP Maintenance mode, klikkaa se auki ja säädä helpot asetukset sellaisiksi kuin ikinä haluat. Sieltä voit muokata esimerkiksi näkyvää tekstiä ja lisätä huoltotila sivulle vaikka haluamasi kuvan tai värin.

Huomaathan, että lisäosat ovat aina kolmannen osapuolen tekemiä, jonka takia suosittelemme käyttämään maintenance modea ilman lisäosaa, kuten ohjeen ensimmäisessä vaiheessa on tehty.