Tämä ohje kertoo, miten saat ladattua esimerkiksi nettisivut palvelimelle FTP-ohjelman avulla.
Netistä löytyy useita ilmaisia FTP-ohjelmia, joiden avulla saa ladattua tiedostoja palvelimelle. Tässä ohjeessa käytämme ilmaista FileZilla-ohjelmaa, jonka voi ladata esimerkiksi täältä: FileZilla

Kun olet asentanut FileZillan koneellesi, avaa ohjelma ja siirry ohjeen ensimmäiseen kohtaan.

Suojattu yhteys

Yleisesti suosittelemme käyttämään suojattua SFTP-yhteyttä tiedostojen siirtoon.
Tämä yhteys toimii ainoastaan webhotellin pääkäyttäjän tunnuksilla, eli hallintapaneelin kirjautumistunnuksilla.

Tarkastathan vielä ennen SFTP-yhteyden muodostamista, että webhotelliisi on aktivoitu tämä ominaisuus. Asian voit tarkastaa asiakaspalvelustamme.

Huomioithan myös, että pääkäyttäjän tunnuksilla on oikeus kaikkiin webhotellissasi oleviin kansioihin sekä tiedostoihin. Jos et siis halua tiedostoja siirtävän henkilön pääsevän käsiksi esimerkiksi sähköpostitiedostoja sisältävään mail-kansioon, voit luoda webhotellisi hallintapaneelissa kokonaan uuden FTP-käyttäjän, jolle annat haluamasi oikeudet tiedostojen siirtoa varten. Hallintapaneelissa luoduilla tavallisilla FTP-käyttäjillä ei ole mahdollista muodostaa suojattua yhteyttä.

Myös FTPS-yhteyden käyttäminen on mahdollista.

Yhteyden muodostaminen

Muodostetaan aluksi yhteys FTP-palvelimelle. Tunnukset- ja palvelimen osoite löytyvät ”Hosting-tilin tiedot” -viestistä, joka on lähetetty tilauksen yhteydessä tilinhaltijan sähköpostiosoitteeseen. Tiedot löytyvät myös asiakassivuilta, kohdasta Tuotteen tiedot -> valitse haluamasi paketti -> Hallinnoi. Rullaamalla sivua alaspäin, löytyvät FTP-tiedot kohdasta ”Tekniset tiedot”

Jos olet luonut kokonaan erilliset FTP-tunnukset, tulee yhteys muodostaa luomallasi käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Siirry nyt FileZilla-ohjelmassa kohtaan Tiedosto -> Sivustonhallinta

Luo aluksi ”Omat sivustot” -kansion alle uusi sivusto tai uusi kansio

Seuraavaksi ohjelma kysyy tunnuksia ja palvelimen osoitetta, aseta näihin seuraavat:

• Isäntä: cloudX.hostingpalvelu.fi (X on palvelimesi nimi, mikä löytyy ”Hosting-tilin tiedot” -viestistä tai omilta asiakassivuiltasi)
  • Portti: 21 (SFTP:llä portti on 5757)
  • Protokolla: FTP – Tiedostonsiirtoprotokolla (SFTP:llä protokolla on SFTP)
  • Salaus: Ota käyttöön eksplisiittinen FTP:n TLS-sojaus, jos saatavilla
  • Kirjautumistyyppi: Normaali
  • Käyttäjätunnus: Löytyy ”Hosting-tilin tiedot” -viestistä tai omilta asiakassivuiltasi (sama kuin hallintapaneelin tunnus). Tavalliselle FTP-yhteydelle suosittelemme luomaan oman FTP-käyttäjän, jolle voi erikseen määritellä oikeudet tiettyihin kansioihin. FTP-käyttäjän saat luotua hallintapaneelissa
  • Salasana: Löytyy ”Hosting-tilin tiedot” -viestistä (sama kuin hallintapaneelin salasana), tai jos olet luonut uuden FTP-käyttäjän, tähän tulee luomasi käyttäjän salasana

Jos ohjelma avaa sinulle allaolevan mukaisen näkymän, voit vain klikata ”OK”.

public_html

Kun yhteys on muodostettu, avaa public_html -kansio. Tämä on domainisi julkinen juurikansio, joten tänne ladatut sivut näkyvät suoraan päädomainin osoitteessa (esim. https://www.hostingpalvelu.fi/).

Webhotellin tiedostoista

public_html -kansion sisällä on oletuksena muutama kansio sekä index.php -tiedosto. Meidän oletussivumme (index.php) voi poistaa.

Tiedostojen siirto ja julkaisu

Voit julkaista sivustosi raahaamalla tiedostot ja kansiot palvelimelle.

Huomaathan, että pääsivun tiedostonimen tulee olla index.php, index.htm tai index.html.

Jos haluat julkaista sivuston esim. osoitteeseen http://www.omadomain.fi/sivusto2/, voit luoda public_html -kansion sisälle kansion sivusto2, ja siirtää tiedostot ko. kansioon.

Sivujen päivitys

Voit käyttää tätä samaa ohjetta sivujen päivittämiseen.
Päivittämisen yhteydessä korvataan palvelimella olevat tiedostot uusilla.