Tässä artikkelissa:

Miksi kotisivujen nopeus on tärkeää?
Mikä hidastaa sivuston nopeutta?
Kuinka webhotellin valinta vaikuttaa sivuston nopeuteen?
Oletko miettinyt webhotellin vaihtamista?

Miksi minun tulisi huolehtia verkkosivustoni nopeudesta? Kyllähän kaikki nyt aina muutaman sekunnin jaksaa odottaa – vai jaksaako?

Jo se, että sinä luet tätä artikkelia, on merkki tämän sivuston riittävästä nopeudesta. Jos tässä vaiheessa vielä olisi kuva latautumatta, olisit varmasti siirtynyt jo seuraavaan sivustoon. Kotisivujen yläosan tulisi olla täysin latautunut alle kolmessa sekunnissa, jotta sivukävijä ei vaihda maisemaa.

Tänä päivänä on jopa aika uskomaton ajatus, kuinka pitkä kärsivällisyys meillä onkaan ollut internetin alkuajoilla. Varmasti jokainen tunnistaa omastakin verkkokäyttäymisestä juuri ne tilanteet, joissa sivusto ei ole latautunut tarpeeksi nopeasti tai sivustolta ei ole löytänyt etsimäänsä heti, verkkosivuilta poistutaan hyvin nopeasti ja etsitään paremmin palveleva. Yleensä se seuraava on se hakutulosten seuraava sininen linkki.

Mikä sitten on tarpeeksi nopea?

Tuo maaginen raja tavoiteltavalle sivustonopeudelle on noin 2,5 sekuntia. Tässä erityisen huomionarvoista on se, että jo 4 sekuntia lasketaan varsin huonoksi tulokseksi. Sivuston tulisi siis olla sellainen, että se latautuu heti.

Puhutaan kultakalan kärsivällisyydestä, mutta kultakalat ohittivat meidät jo jokunen vuosi sitten. Sivuston nopeus on siis ensiarvoisen tärkeää, jotta kotisivukävijämme ei siirry kilpailijan sivuille.

Latausnopeuden avulla kiistattomia hyötyjä kotisivuille

Kotisivujen nopeuden on tunnistettu jo pitkään olevan yksi kriittisistä mittareista siihen jääkö sivustolle saapuva kävijä sivuille vai ei. Kesällä 2021 Google implementoi Core Web Vitals -nimihirviötä kantavan mittariston, jonka yksi mittareista (LCP – Largest Contentful Paint) on juuri sivuston latausnopeus.

Sivuston nopeus vaikuttaa tunnetusti kävijäkokemukseen, mutta nyt sen on ensimmäistä kertaa avoimesti kerrottu vaikuttavan myös kotisivujen löydettävyyteen eli se on kiistattomasti yksi tärkeimmistä tekijöistä sivuston hakukoneoptimoinnissa.

 

 

Tarkista kotisivujesi löydettävyys!
RankinCoachin avulla voit helposti tarkistaa kotisivujesi hakukonenäkyvyyden tilan ja tehdä korjauksia sijoituksen parantamiseksi hakutuloksissa.

 

 

Mitkä tekijät sitten vaikuttavat sivuston nopeuteen – tai oikeastaan mitkä ovat ne kriittiset tekijät, jotka hidastavat WordPress-sivuston nopeutta?

Mikä hidastaa sivuston nopeutta?

Merkittävimpiä kotisivujen hidastajia ovat suuret ja raskaat kuvat sekä sivuston koko ja monimutkaiset lisäosat, jotka tekevät sivuston latautumisesta ja käyttämisestä hitaampaa.

Kotisivujen latausnopeutta hidastavat suuret kuvat

Nykyajan puhelinkamerat, puhumattakaan järjestelmäkameroista, ovat niin laadukkaita, että ne tuottavat useiden megatavujen kokoisia kuvatiedostoja. Kuten muukin sivuston sisältö, myös kuvat tulee optimoida. Vanha sääntö on, että kuvan tulisi olla alle 500 kt (kilotavua).

Kuvan tiedostomuotoina tulisi käyttää jpg- tai png-tiedostomuotoa. Jos tarvitset kuvan ilman taustaa, käytä png-kuvaa. Kuvien pienentämiseen voi käyttää esimerkiksi Photoshopia tai Canvaa, joka on ilmainen.

Samalla kun pienentää kuvan, kannattaa tallentaessa nimetä se uudelleen. Erityisesti jos kuvatiedoston nimi on esimerkiksi IMG_1234. Tiedostonimen kannattaa olla mahdollisimman kuvaava.

Sivuston koko ja raskas koodi vaikuttavat latausnopeuteen

WordPress-sivuille on helposti lisättävissä erilaisia hyödyllisiä lisäosia. Rohkaisemme kokeilemaan erilaisia lisäosia ja ominaisuuksia, mutta suosittelemme myös pohtimaan millaiset lisäosat tuovat juuri sinun sivustollesi ja sivukävijöillesi hyötyjä ja lisäarvoa.

Suositeltavia lisäosia ovat erilaiset yhteydenottoa helpottavat ja siihen rohkaisevat lomakkeet, turvallisuutta, varmuuskopiointia ja hakukoneoptimointia auttavat lisäosat sekä analytiikkaan ja verkkokauppaan liittyvät lisäosat.

Kaikki mikä parantaa sivuston käytettävyyttä, lisää myös sen kiinnostavuutta kävijöissä. Sivustosi saa lisää kävijöitä ja konversioita (kävijän tekemiä toivottuja toimenpiteitä) sekä parantaa sivuston arvoa myös Googlen silmissä. WordPressin useista teemavaihtoehdoista kannattaa myös valita kevyempiä ja yksinkertaisempia sivupohjia, jotta sivusto pysyy kevyenä. Hauskojen sivustokikkojen sijaan kävijät arvostavat sitä, että löytävät tarvitsemansa helposti ja nopeasti.

Lisäosat = lisää koodia. Kaikki koodi ei kuitenkaan ole pahasta. WordPress hyödyntää hyvin monipuolisesti mm. Javascriptiä, joka on dynaamisempi komentokieli, joka taas tarkoittaa yksinkertaisempaa, kevyempää ja nopeampaa koodia.

Katsotaanpa sitten, mitä sinä voit tehdä kotisivujen nopeuden parantamiseksi.

Kuinka webhotellin valinta vaikuttaa sivuston nopeuteen?

Webhotellin vaikutus kotisivujen nopeuteen on verrattavissa siihen kuinka paljon tien kunto vaikuttaa siihen, miten nopeasti autolla pääsee perille. Kun tie on suora ja päällystetty matkanteko on nopeaa ja sujuvaa, mutta jos ajaa metsäistä ja möykkyistä kinttupolkua tavallisella henkilöautolla, perille pääsee kyllä, mutta huomattavasti hitaammin.

Itse sivuston ja sen sisällön lisäksi siis kotisivujen ympäristöllä on merkitystä. Hostingpalvelun WordPress-webhotelli on optimoitu WordPress-sivustoille ja takaa kotisivuillesi latausnopeuden, johon perinteinen webhotelli ei yllä.

Käytössäsi on kotimaiset palvelimet, jotka sijaitsevat Helsingissä valvotuissa palvelinsaleissa. Nopeutta kotisivuillesi ja verkkokaupallesi tarjoavat LiteSpeed-palvelin ja Lite-Speed Cache -välimuisti.

WordPress-sivujen latausnopeuden sinulle takaavat:

– Palvelintason kokosivun välimuisti
– Privaatti-välimuisti
– Edge Side Includes (ESI) -tuki
– Lazy Load -kuvien lataus ja kuvien optimointi
– CSS/Javascript -tiedostojen yhdistäminen
– Tietokannan optimointi

Päivitä kotisivusi helposti nopeampaan – rakenna kotisivut kotisivukoneen avulla.

Oletko miettinyt webhotellin vaihtamista?

Tuntuuko webhotellin vaihtaminen ajankohtaiselta? Tarvitsetko lisää levytilaa, sähköpostilaatikoita tai tuntuuko sivusto hitaalta?

Tiesithän, että voit helposti päivittää Hostingpalvelun webhotellin paremmin omaan verkkosivuusi sopivaksi! Voit tutustua palvelupaketteihimme tästä. Jos sinulla on WordPress-sivusto, suosittelemme sinulle nimenomaan WordPress-sivuille suunniteltua ja optimoitua webhotellia.

Miksi valita juuri WordPressille optimoitu webhotelli?

Kun kotisivusi ja webhotelli puhuvat samaa kieltä, on paitsi sivujen käyttäminen myös niiden päivittäminen helppoa ja nopeaa. Webhotellimme tarjoaa kustannustehokasta vaivattomuutta sinulle, joka on saanut tarpeeksi takkuilevista kotisivuista ja monimutkaisesta sivujen päivittämisestä.

Verrattoman hyvän webhotellimme tunnusmerkit:

WP-välimuisti: Erikseen WordPressille suunniteltu välimuisti valmiiksi asennettuna

Automaattiset päivitykset: WordPress-sivustosi ja sen lisäosat päivittyvät ja varmuuskopioituvat säännöllisesti

Kotimaiset palvelimet: Suomessa sijaitsevat nopeat palvelimet käytössäsi

SSL-sertifikaatti: Suojattu yhteys (HTTPS) on käytössäsi vakiona

WooCommerce: Verkkokauppa, joka toimii palvelussa hyvin ja moitteettomasti

Tuore teknologia: Uusimmat WordPress-optimoidut palomuurit ja PHP-versiot sekä http/3-tekniikka

 

 

Hanki nopea WordPress-webhotelli kätevästi verkkokaupasta! 

Tarvitsetko apua sivustoosi sopivan palvelun valinnassa?

Ei haittaa, jos latausnopeudet ja SSL-sertifikaatit menee yli hilseen. Asiakaspalvelumme huipputyypit auttavat sinua mielellään sopivan webhotellin valinnassa. Saat apua nopeasti ja ystävällisesti. Laitetaan kotisivusi nopeus kerralla kuntoon.

Haluatko tiedon, kun uusi blogiteksti julkaistaan? Liity tästä uutiskirjeen tilaajaksi.