Webhotellissa on paketoitu kotisivujen ja sähköpostien ylläpitämiseen tarvittava tekniikka selkeäksi ja edulliseksi palveluksi. Palvelu koostuu tallennustilasta ja verkkotunnuksen nimipalvelusta, jotka sijaitsevat kiinteästi internetiin kytketyllä palvelimella. Näiden lisäksi webhotellissa on hallintaohjelmistot, joiden avulla voit hallita palvelun ominaisuuksia ja asetuksia.

Mikä on domain?

Domain, eli suomeksi verkkotunnus on yksilöllinen osoitteesi verkossa. Verkkotunnus liitetään webhotellisi nimipalveluihin, jonka jälkeen kotisivusi löytyvät tällä osoitteella verkossa. Suomessa yleisin domain on kotimainen fi-verkkotunnus. Lue fi- verkkotunnuksista lisää tästä. Vapaita verkkotunnuksia voit hakea ja rekisteröidä domainhaulla. Yleensä verkkotunnus ei kuulu webhotellin hintaan, mutta sen voi ostaa webhotellin tilauksen yhteydessä. Verkkotunnukset maksetaan aina halutuksi ajaksi (yleensä 1-5 vuotta), jonka jälkeen verkkotunnus pitää uusia/maksaa uudelleen.

Mikä on kotisivutila?

Kotisivutila on webhotellin tallennustila, joka on tarkoitettu kotisivujen ylläpitämiseen. Samaa levytilaa voidaan käyttää myös sähköpostien ylläpitämiseen. Levytila ilmoitetaan yleensä Gigatavuina (Gt). Mikä on riittävä levytila, riippuu tapauksesta. Jos sivustot tehdään esimerkiksi WordPress-julkaisujärjestelmällä voi 1 Gt riittää. Jos sivustosi ovat monimutkaisemmat tai samassa levytilassa ylläpidetään sähköposteja, kannattaa levytilaa varata enemmän jo alkuun (esim. 4-10 Gt).

Siirtokaista / siirtoraja / liikenneraja

Webhotelli-paketteihin sisältyy tietty määrä tietoliikennettä kuukaudessa. Liikennettä muodostuu, kun sivustollasi käy vierailijoita ja siirtäessäsi tiedostoja kotisivutilaan tai sieltä koneelle. Mitä isompia tiedostoja siirrellään tai mitä suositumpi kotisivusi on, sitä enemmän liikennettä kertyy. Liikenneraja ilmoitetaan Gigatavuina kuukaudessa (Gt/kk). Näet kotisivutilasi käyttämän liikenteen palvelusi hallintanäkymästä. Hostingpalvelun asiakkaana saat sähköpostiisi ilmoituksen, jos liikenneraja lähenee. Jos tarvitset enemmän siirtokaistaa, voit päivittää palvelusi isompaan tai tilata nykyiseen pakettiisi lisäresurssina lisää liikennettä.

Varmista, että webhotellissa on SSL-sertifikaatti

SSL-sertifikaatti on varmenne, joka kertoo sivuston vierailijalle sivun aitouden. Sillä siis varmistetaan, että sivusto on se, joka se väittää olevansa, eikä huijaus. SSL myös salaa selaimen ja webhotellin välisen liikenteen, mikä lisää tietoturvallisuutta. Salatun yhteyden tunnistaa verkko-osoitteen edessä olevasta https-alusta (salamaaton: http) ja siitä puhutaan yleensä HTTPS-yhteytenä. Selaimet antavat varoituksia sivuista, joista puuttuu salaus. Webhotelleissamme SSL-sertifikaatti asennetaan automaattisesti.

Oma sähköpostiosoite

Voit ylläpitää webhotellissa sähköpostitilejä omalla verkkotunnuksellasi. Jos haluat käyttää erillistä sähköpostipalvelua (Google, Microsoft tms.) omalla verkkotunnuksellasi, voit tehdä ohjaukset verkkotunnuksen ja palvelun välillä webhotelliin kuuluvilla nimipalveluilla. Lue lisää sähköpostista tästä.

Paras webhotelli minulle?

Palvelun valinnan kriteerit ovat yksilöllisiä ja riippuu omasta osaamisestasi ja käyttötarpeesta. Jos nämä asiat eivät ole entuudestaan sinulle tuttuja ja palvelut tulevat yrityksesi (tai muuten rahallisesti merkittävään) tarpeisiin, on paras palvelu todennäköisemmin se, josta saat hyvää asiakaspalvelua. Tässä tapauksessa halvin webhotelli harvoin on paras. Jos olet teknisesti osaava tai haluat opiskella web hosting -käytännöt, on sinulle hyvä webhotelli sellainen, jossa on hyvä hallinta (hallintapaneeli) ja pääset vaikuttamaan kaikkiin asetuksiin itse ilman rajoituksia.

Näiden lisäksi palvelun suorituskyky voi olla merkittävä valintakriteeri. Suorituskykyä ja teknisiä tarpeita on aloittelijan vaikea itse päätellä. Kannattaa tutustua palveluntarjoajan lupauksiin suorituskyvystä, etsiä asiakkaiden kokemuksia palvelusta tai kysyä suosituksia kotisivujen tekijältä.

Tutustu palveluihimme

Hostingpalvelun webhotellien tiedot ja hinnat näet täältä.
Jos tiedät, että kotisivusi tehdään WordPress-julkaisujärjestelmällä, suosittelemme tutustumaan WordPress-optimoituihin webhotelleihimme.