Webhotelli on paketti, johon on paketoitu kotisivujen ja sähköpostien ylläpitämiseen tarvittava tekniikka selkeäksi ja edulliseksi palveluksi. Palvelu koostuu tallennustilasta ja verkkotunnuksen nimipalvelusta, jotka sijaitsevat kiinteästi internetiin kytketyllä palvelimella. Näiden lisäksi webhotellissa on hallintaohjelmistot, joiden avulla voit hallita palvelun ominaisuuksia ja asetuksia. Webhotelli on siis kuin verkossa sijaitseva liike- tai harrastetila, jonka voit vuokrata, jos haluat perustaa kotisivut tai sähköpostit omalla verkkotunnuksellasi.

Mikä on domain / verkkotunnus?

Domain, eli suomeksi verkkotunnus, on yksilöllinen osoitteesi verkossa. Verkkotunnus liitetään webhotellisi nimipalveluihin, minkä jälkeen kotisivusi löytyvät tällä verkkotunnuksella verkossa. Suomessa yleisin domain on kotimainen fi-verkkotunnus. Yleensä verkkotunnus ei kuulu webhotellin hintaan, mutta sen voi ostaa webhotellin tilauksen yhteydessä. Verkkotunnukset maksetaan aina halutuksi ajaksi (yleensä 1-5 vuotta), jonka jälkeen verkkotunnus pitää uusia ja maksaa jälleen haluamansa pituinen kausi.

Lue fi- verkkotunnuksista lisää tästä | Vapaita verkkotunnuksia voit hakea ja rekisteröidä domainhaulla

Muita webhotelliin ja domainiin liittyviä termejä:

Nimipalvelu / DNS, Kotisivutila, Siirtokaista/liikenneraja, SSL-sertifikaatti, Sähköpostiosoite

Webhotellin valinta:

Paras webhotelli minulle?

Mikä on nimipalvelu (DNS)?

Domainin nimipalvelu (eli DNS) on järjestelmä, joka kertoo miltä internetiin liitetyltä palvelimelta selaimeesi kirjoittama verkkotunnus löytyy. Nimipalvelu muuttaa tekstimuotoisen verkkotunnuksen tietokoneen ymmärtämäksi numeerisiksi IP-osoitteiksi. Se kertoo myös mille palvelimelle verkkotunnukseen lähetetyt sähköpostit tulee ohjata. Tarkemmin DNS:n toimintaa on kuvattu tässä ohjeessa.

Mikä on kotisivutila?

Kotisivutila on webhotellin tallennustila, joka on tarkoitettu kotisivujen ylläpitämiseen. Samaa levytilaa voidaan käyttää myös sähköpostien ylläpitämiseen. Levytila ilmoitetaan yleensä Gigatavuina (Gt).

Mikä on riittävä levytila sivustolle, se riippuu tapauksesta. Jos sivustot tehdään esimerkiksi WordPress-julkaisujärjestelmällä voi 1 Gt riittää. Jos sivustosi ovat monimutkaisemmat tai samassa levytilassa ylläpidetään sähköposteja, kannattaa levytilaa varata enemmän jo alkuun (esim. 4-10 Gt). Mitä enemmän sinulla on kotisivutilaa hyödyntävässä sähköpostissasi isoja tiedostoja, sitä enemmän se vie levytilaa.

Siirtokaista / siirtoraja / liikenneraja

Webhotelli-paketteihin sisältyy aina tietty määrä tietoliikennettä kuukaudessa. Liikennettä muodostuu, kun sivustollasi käy vierailijoita ja siirtäessäsi tiedostoja kotisivutilaan tai sieltä koneelle. Mitä isompia tiedostoja siirrellään tai mitä suositumpi kotisivusi on, sitä enemmän liikennettä kertyy.

Liikenneraja ilmoitetaan Gigatavuina kuukaudessa (Gt/kk). Näet kotisivutilasi käyttämän liikenteen palvelusi hallintanäkymästä. Hostingpalvelun asiakkaana saat sähköpostiisi ilmoituksen, jos liikenneraja lähenee. Jos tarvitset enemmän siirtokaistaa, voit päivittää palvelusi isompaan tai tilata nykyiseen pakettiisi lisäresurssina lisää liikennettä.

Mikä on SSL-sertifikaatti?

SSL-sertifikaatti on varmenne, joka kertoo sivuston vierailijalle sivun aitouden. Sillä siis varmistetaan, että sivusto on se, joka se väittää olevansa, eikä huijaus. SSL salaa myös selaimen ja webhotellin välisen liikenteen, mikä lisää tietoturvallisuutta. Salatun yhteyden tunnistaa verkko-osoitteen edessä olevasta ”https”-alusta (salamaattoman osoitteen alku: ”http” ). Salatusta yhteydestä puhutaankin yleensä HTTPS-yhteytenä. Selaimet antavat varoituksia sivuista, joista puuttuu salaus. Webhotelleissamme ilmainen SSL-sertifikaatti asennetaan automaattisesti. Lue lisää tarjoamistamme SSL-sertifikaateista.

Miten avataan uusi sähköposti?

Voit avata ja ylläpitää webhotellissa sähköpostiosoitteita omalla verkkotunnuksellasi (esim. etunimi.sukunimi@yrityksesi.fi). Palveluun kuuluu selainpohjainen sähköpostiohjelma, mutta voit käyttää sähköpostin lukemiseen tietokoneella ja puhelimessa myös haluamaasi toista ohjelmaa tai sovellusta. Jos haluat käyttää erillistä sähköpostipalvelua (Google Workspace, Microsoft 365 tms.) omalla verkkotunnuksellasi, voit tehdä ohjaukset verkkotunnuksen ja palvelun välillä webhotelliin kuuluvilla nimipalveluilla. Lue lisää sähköpostista tästä.

Paras webhotelli minulle?

Palvelun valinnan kriteerit ovat yksilöllisiä ja riippuvat omasta osaamisestasi ja käyttötarpeesta. Jos nämä asiat eivät ole entuudestaan sinulle tuttuja ja palvelut tulevat yrityksesi (tai muuten rahallisesti merkittävään) tarpeisiin, on paras palvelu todennäköisemmin se, josta saat hyvää asiakaspalvelua. Tässä tapauksessa halvin webhotelli harvoin on paras. Jos olet teknisesti osaava tai haluat opiskella web hosting -käytännöt, on sinulle hyvä webhotelli sellainen, jossa on hyvä hallinta (hallintapaneeli). Näin pääset muokkaamaan asetuksia itsenäisesti, voit ottaa varmuuskopioita ja kokeilla eri asetuksien vaikutusta sivustosi toimintaan.

Näiden lisäksi palvelun suorituskyky voi olla merkittävä valintakriteeri. Suorituskykyä ja teknisiä tarpeita on aloittelijan vaikea itse päätellä. Kannattaa tutustua palveluntarjoajan lupauksiin suorituskyvystä, etsiä asiakkaiden kokemuksia palvelusta tai kysyä suosituksia kotisivujesi tekijältä.

Meillä Hostingpalvelulla saat aina teknisesti korkealaatuiset webhotellipalvelut ja huippulaatuista asiakaspalvelua!

Lue lisää webhotellin valinnasta täältä!

Tutustu palveluihimme

Hostingpalvelun webhotellien tiedot ja hinnat näet täältä.
Jos tiedät, että kotisivusi tehdään WordPress-julkaisujärjestelmällä, suosittelemme tutustumaan WordPress-optimoituihin webhotelleihimme.
Jos olet hankkimassa kotisivuja, mutta en tiedä mistä aloittaa, lue tästä vinkkimme.