Nettisivujen hinta vaihtelee paljon toteutustavasta riippuen. Eniten kotisivujen hintaan vaikuttaa se, kuinka tarvitset apua sivuston rakentamisessa, sisältöjen tuottamisessa ja ylläpidossa. Myös julkaisujärjestelmällä ja valituilla lisäominaisuuksilla on vaikutusta hintaan.

Esittelemme tässä artikkelissa erilaisia tapoja rakentaa kotisivut sekä hintahaitarit eri vaihtoehdoille. Lopuksi kerromme hyödyllisiä vinkkejä kotisivujen suunnitteluun.

Kotisivut voi rakentaa edullisimmin ja helpoiten verkossa käytettävällä palvelulla, kuten kotisivukoneella. Hostingpalvelun Kotisivukoneen ylläpidon alvillinen aloitushinta pyörii parin sadan hujakoilla per vuosi. Jos sivuston rakentamiseen on valmis panostamaan enemmän omaa aikaa ja vaivaa, on tätä hiukan edullisemmin mahdollista päästä webhotellin ja WordPressin yhdistelmällä.

 

Kotisivukone – helppo ja kustannustehokas vaihtoehto kotisivujen rakentamiseen


Ammattilaiselta tilattuna yrittäjän tai pienen yrityksen tarpeisiin soveltuvat sivustot asettuvat useimmiten 500–5000 euron väliin. Suunnittelutoimistojen tuottamat, suuret ja paljon toiminnallisuuksia sisältävät verkkosivustot voivat maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Nettisivujen hinta riippuu tarpeista ja toteutustavasta

Kotisivujen rakentamiseen löytyy monet keinot. Koodari voi luoda sivut “tyhjän päältä”, tyypillisesti yhdessä sivujen ulkoasusta ja käytettävyydestä vastaavan designerin kanssa. Useimmissa pienissä tai keskisuurissa yrityksissä ei ole koodareita ja designereita omasta takaa, jolloin tämä toteutustapa tarkoittaa käytännössä palvelun hankkimista talon ulkopuolelta.

Luovan ammattilaisen kanssa saa parhaassa tapauksessa tismalleen mitä haluaa, kunhan kyseessä on pätevä toimija. Ihan kenen tahansa kelkkaan ei kannata hypätä. Muista siis googlata kumppaniehdokkaiden asiakaskokemuksia ja tutustua referensseihin. Sopimusta tehdessä kannattaa huolehtia siitä, että asiakkaalla (sinulla) on täydet omistus- ja käyttöoikeudet sivuihin.

Kotisivut voi rakentaa myös sisällönhallintajärjestelmän, kuten WordPressin päälle – joko tilaamalla työn ammattilaiselta tai tekemällä sivut itse. Myös monet suunnittelutoimistot rakentavat sivut WordPressilla, jolloin sivujen hallinnan siirtäminen asiakkaalle on vaivatonta. Mikäli WordPress ei ole sinulle entuudestaan tuttu järjestelmä, muista pyytää toimistolta sivuston käyttökoulutus.

Hinta freelancerin tai suunnittelutoimiston tekemänä:

500 – tuhansia euroja

+ alv + vuotuiset ylläpitokulut


WordPressillä itse tehtyjen sivujen hinta vaihtelee suuresti sen mukaan, kuinka paljon maksat sivutilasta eli webhotellista sekä kuinka paljon maksat teemasta ja lisäosista. Webhotellin voi saada jopa alle satasella vuodessa, ja ilmaisia teemoja ja lisäosia löytyy runsaasti, joten niistäkään ei ole pakko maksaa. WordPressilla tehdyn verkkokaupan lisäosien kuluja ei ole laskelmaamme huomioitu, sillä niissä on valtavan paljon vaihtelua.

Lue: Näin perustat WooCommerce-verkkokaupan WordPressilla

Sivujen rakentaminen WordPressilla lähtee liikkeelle siis domainin ja webhotellin hankkimisesta. Ennen tätä vaihetta suosittelemme ensikertalaisia kuitenkin testaamaan sivuston rakentamista WordPress.comissa (Free plan), jotta saat käsityksen voisiko tämä olla se sinulle oikea tapa rakentaa kotisivut.

Kun olet testannut WordPressia, hankkinut domainin ja webhotellin sekä käyttöönottanut palvelun, voit aloittaa sivuston rakentamisen. WordPresiin käyttöliittymästä löytyy kaksi keskeisintä ulkoasuun ja toiminnallisuuksiin vaikuttavaa elementtiä: teemat ja lisäosat (plugins). Lue lisää WordPress-sivuston rakentamisesta.

WordPress pyörii kaikissa Hostingpalvelun kaikissa webhotelleissa. Suosittelemme kuitenkin käyttämään WordPressilla tehdyille sivuille WP-optimoitua webhotellia. Perustason webhotellien hinta alkaa meillä kahdeksasta eurosta kuussa, WP-webhotellien 12:sta eurosta. Molemmat vaihtoehdot sisältävät osaavan suomenkielisen tuen.


WordPressillä itse tehtyjen sivujen hinta:

~100 –  300 euroa/vuosi

+ alv + domain + mahd. verkkokaupasta koituvat kulut


Edellä mainittujen toteutustapojen etuna on pitkälle vietävä räätälöitävyys, miinuksena suuri rahallinen (tilaat sivut ammattilaiselta) tai ajallinen (teet sivut itse) panos.

Käyttäjäystävällisin ja monesti myös kustannustehokkain tapa rakentaa sivut on turvautua kotisivukoneeseen, jolloin sivujen rakentaminen sujuu suoraviivaisesti omin päin. Kotisivukoneiden keskeinen idea on, ettei niiden käyttö vaadi erityisiä teknisiä taitoja tai koodausosaamista. Ko­ti­si­vu­ko­neet toimivat wysiwyg-periaatteella (“what you see is what you get”), eli näet millainen sivustosta on tulossa samanaikaisesti kun rakennat sitä. 

Kotisivukoneiden helppokäyttöisyyden kääntöpuolena on heikompi räätälöitävyys, jolloin esimerkiksi verkkokauppa voi olla fiksumpaa perustaa vaikkapa WordPressilla. Yksinkertaisten sivustojen tarpeisiin kotisivukoneet taipuvat kyllä, ja sivujen lopputulos näyttää WordPressia helpommin hyvältä.


Hostingpalvelun kotisivukoneen hinta alkaen:

155 euroa/vuosi

+ alv + domain

Teen sivut itse – Mitä ottaa huomioon suunnittelussa?

Kotisivut edustavat yri­tys­tä­si, joten niiden ulkoasuun, sisältöön ja toimivuuteen kannattaa satsata. Hyvin toteutetut kotisivut herättävät luottamusta ja palvelevat kitkattomasti.

Sivujen suunnittelu kannattaa aloittaa siitä, mitä sivustollasi haluat saavuttaa – yrityssivujen tapauksessa tämä on useimmiten myyntiä. Haluatko saada asiakkaan tekemään ostoksia verkkokaupassasi vai keräätkö sivuston kautta lämpimiä liidejä, joita kontaktoida henkilökohtaisesti? Millaisia ominaisuuksia eri toteutustavat vaativat kotisivuilta? Tee lista siitä, mitä haluat käyttäjän sivustolla tekevän ja mitä sen toteutukseen tarvitaan. Jos et tiedä mistä aloittaa, käy katsomassa kilpailijoiden sivustoja sekä poimi ja sovella niistä (kilpailijaasi paremmin) elementtejä, joista arvelet potentiaalisten asiakkaittesi pitävän.

Kun tiedät mitä sivuston pitää saavuttaa ja sinulla on ensimmäinen ajatus käytännön toteutuksesta, käytä seuraavaksi hetki aikaa sisällön suun­nit­te­luun. Mitä sivustolla kerrotaan missäkin kohtaa, missä järjestyksessä ja millaisia elementtejä käyttäen. Tässä vaiheessa ei ole tarpeen laatia lopullisia sisältöjä; suuntaa-antava suunnitelma kokonaisuuden hahmottamiseksi riittää.

Kun kokonaisuus on selvillä sivuston ominaisuuksien ja rakenteen tasolla, pystyt tekemään päätöksiä sivuston rakentamiseen käytettävän alustan valinnan sekä työn mahdollisen (osa)ulkoistuksen suhteen.

Luonnostele asiakkaan ostopolku kotisivulla, eli pohdi kuinka asiakas etenee sivustolla kohti konversiota. Tee asiakkaan polusta mahdollisimman sujuva, mutkaton ja hyvin palveleva. Mieti missä kohtaa asiakas tarvitsee enemmän tietoa tuotteesta, palvelusta tai yrityksestä sekä missä kohtaa tämä haluaa vain päästä asiassa nopeasti ja vaivattomasti eteenpäin.

Kaikki edellämainituista yli jäävä, kauniit kuvagalleriat, ravintolan taustatarina ynnä muut ovat osastoa “nice to have”. Nälkäinen asiakas ei jaksa etsiä relevanttia tietoa minuuttikaupalla, vaan siirtyy helpommin tavoitettavan kilpailijan sivustolle.

Sisältörakenteen lisäksi muista kiinnittää huomiota sivuston käytettävyyteen. Esimerkiksi yhteystietojen vaivaton löytyminen sivustolta on sekä rakenteellinen että käytettävyyskysymys. Käytettävyyteen vaikuttavat myös paljon visuaaliset ratkaisut, liittyen esimerkiksi tekstien luettavuuteen fonttikoon ja värikontrastien puolesta. Kontrastin testaamiseen löytyy verkosta työkaluja, esimerkiksi Adoben vä­ri­työ­ka­lu, jolla voi testata kahden värin välisen kontrastin riittävyyttä.

Sivuston ulkoasua suunnitellessa on yrityksen ilmeen graafinen ohjeistus hyvä apuväline. Mikäli ohjeistusta ei ole olemassa, noudattele olemassa olevien markkinointimateriaalien tyylejä. Pääset pitkälle jo määrittämällä logoversiot, fontit, värit sekä kuvitukset. Kaikki edellä mainitut voit syöttää kotisivukoneeseen. Osa kotisivukoneista tarjoaa valmiita kuvapankkikuvia; käytä niitä vain siltä osin kuin ne istuvat yrityksesi ilmeeseen. Lähtökohtaisesti kaikkiin kotisivukoneisiin saat ladattua myös omia kuvia.

Kotisivuja suunnitellessa on tärkeää huolehtia toiminnallisen ja visuaalisen toteutuksen lisäksi sivuston nopeudesta ja responsiivisuudesta (skaalautuminen ja optimointi eri laitteille ja eri kokoisille näytöille) sekä hakukoneoptimoinnista eli SEO:sta.

Miksi kotisivut ovat pienyrittäjälle tärkeät?

Kuinka perustan kotisivun WordPressilla?