Kotisivut yritykselle - opasKotisivujen hankinta tai uusiminen tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi jokaiselle yritykselle tai yrittäjälle. Kotisivut muodostavat yrityksen näkyvyyden perustan, jonne voit ohjata asiakkaita tutustumaan palveluihisi tai tekemään suoraan ostoksia. Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä, joiden avulla voit ottaa ensimmäisen askeleen uusien kotisivujen hankinnassa.

Vaihtoehdot kotisivujen toteutukseen:

1. Teen kotisivut itse kotisivukoneella
2. Teen kotisivut itse julkaisujärjestelmällä
3. Teetän kotisivut ammattilaisella

1. Kotisivukoneella teet kotisivut helposti

Kotisivukoneella tarkoitetaan palvelua, jossa asiakas voi itse tehdä ja julkaista kotisivut helpolla editorilla. Voit lisätä sivuja, tekstejä ja kuvia sekä muotoilla ulkoasua editorin asettamissa rajoissa. Voit myös lisätä lomakkeet ja sosiaalisen median linkitykset, ilman teknistä osaamista. Yleensä editorit toimivat drag-and-drop-tyylillä eli raahaamalla ja sijoittamalla elementtejä eri kohtiin sivua.

”All inclusive” -kotisivukoneet

Tunnettuja kotisivukoneita ovat esimerkiksi Wix, WordPress.com, SquareSpace ja Webnode. Näissä sivusto rakennetaan suoraan palveluntarjoajan palveluun, eikä kotisivut hankkiva yritys varsinaisesti omista sivustoa itse. Tilanne on sama, kun yrityksellä olisi someprofiili jossain somepalvelussa. Tällöin yritys käyttää palvelua ja on myös velvoitettu noudattamaan palvelun sääntöjä ja käytänteitä.

Webhotelli + kotisivukone

Monet hostauspalvelut tarjoavat webhotellin oheen lisäpalveluna kotisivukonetta, jolloin yritys vuokraa ensin tarvitsemansa palvelintilan nettisivuilleen ja sen jälkeen rakentaa sivuston kotisivukoneella. Tällöin yrityksellä on enemmän hallintaa sivustonsa suhteen, koska se hallinnoi itse vuokraamaansa palvelintilaa ja vastaa esim. itse sivuston domainin hallinnasta.

Kotisivukoneilla pystyt tekemään siistit ja hyvännäköiset perussivut, mutta ne eivät taivu mihin tahansa. Niissä ei pysty muokkaamaan sivuston lähdekoodia ja ulkoasun muokkaamisessa voi tulla vastaan tilanteita, joissa täsmälleen haluttu muotoilu ei ole mahdollinen. Jos siis sivustolle tai verkkokauppaan haluaa joitain tiettyjä erikoisempia ominaisuuksia, kannattaa varmistaa ennalta, onko niiden toteutus mahdollista kotisivukoneella.

Kotisivukoneiden plussat:
+ Helppo käyttää
+ Edullinen
+ Ei vaadi aikaisempaa kokemusta

Kotisivukoneiden miinukset:
– Rajoitetut ominaisuudet
– Suoraan palveluihin tehtyjä sivustoja ei omista itse
– Asiakaspalvelu monesti englanniksi
– Hakukonelöydettävyys ei taattua

Tutustu tästä Hostingpalvelun kotisivukoneeseen. Jos haluat käyttää ulkomaisia kotisivukoneita (esim. Wix) saat kauttamme verkkotunnukset sekä nimipalvelut, joilla ohjaat verkkotunnuksen kotisivuillesi.

2. Julkaisujärjestelmät taipuvat moneen tarpeeseen

Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista julkaisujärjestelmistä (CMS) on WordPress. WordPress on avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä ja sen voi ladata ilmaiseksi osoitteesta wordpress.org (huom. ei ole sama kuin wordpress.com). WordPress-sivustosta saa tehtyä verkkokaupan WooCommerce-lisäosalla. Muita julkaisujärjestelmiä ovat esimerkiksi Drupal ja Joomla.

Jos teet sivuston WordPressillä, täytyy sinulla olla webhotelli, johon WordPress asennetaan. Eli WordPress on ilmainen, mutta maksat webhotellista.

Teemat ja lisäosat helpottavat tekemistä

WordPress-kotisivujen tekoa helpottaa yleensä laaja valikoima erilaisia valmisteemoja. Teemat ovat valmiita pohjia, joita muokkaamalla voi luoda itselleen haluamansa näköiset sivut. WordPressissä lähdekoodia voi myös muokata, minkä ansiosta räätälöintejä on helpompi tehdä.
Myös erilaiset lisäosat (plug-in) helpottavat erilaisten ominaisuuksien lisäämistä sivustolle. Teemoja ja lisäosia on tarjolla ilmaisina sekä maksullisina.

Huonona puolena valmiissa teemoissa on kuitenkin välillä niiden rajatut ominaisuudet. Jos itsellään ei ole sen kummempia koodaustaitoja, ongelmia tuskin saa ratkaistua omin voimin.

Erilaiset teemat ja lisäosat voivat myös pahimmillaan hidastaa sivustoa tai aiheuttaa erilaisia vikatiloja sivustolle. Tällöin on tärkeää pitää kaikki lisäosat ja itse WordPress päivitettyinä ja olla lataamatta sivustolle liian paljoa lisäosia tai liian raskaita tiedostoja.

Julkaisujärjestelmän plussat:
+ Sama tekniikka, mitä monet ammattilaiset käyttävät
+ Kotisivujen hinta on edullinen
+ Monipuolinen valikoima valmisteemoja sivuston ulkoasun luontiin ja lisäosia erilaisiin toiminnallisuuksiin
+ Täysi hallinta itse vuokratusta webhotellista ja domainista

Julkaisujärjestelmän miinukset:
– Vaatii jo jonkin verran perehtyneisyyttä
– Voi vaatia jotain räätälöityjä koodinmuutoksia
– Sivuston latautumisnopeus ja hakukoneystävällisyys eivät tule automaattisesti, vaan ne vaativat oikeanlaiset tekniset ominaisuudet, lisäosat ja tekstisisällöt.
– Päivitykset voivat nollata aiemmat koodiräätälöinnit, ja ne täytyy tehdä uudelleen tarvittaessa.

Lisätietoa webhotelleista: Mikä on webhotelli?
Tutustu: Hostingpalvelun webhotellit ja WordPress optimoidut WP-webhotellit, joissa WordPress on valmiiksi esiasennettuna.
Tutustu WordPress-julkaisujärjestelmään: WordPress.org

3. Kotisivujen tilaaminen ammattilaiselta

Kotisivut voi aina hankkia myös asiansa osaavalta freelancerilta tai digitoimistolta. Tarjoajia on kuitenkin monia, mikä tarkoittaa suurta hajontaa tarjoajien omissa taidoissa sekä myös kotisivujen hinnoissa.

Ammattimaiset kotisivut avaimet käteen -periaatteella

Kun hankit kotisivut tai verkkokaupan ulkopuoliselta tekijältä, sinun ei tarvitse käyttää aikaa selvittämiseen, esimerkiksi mikä on CMS, CSS tai JavaScript. Voit vain tilata kotisivut yrityksellesi ja ottaa kantaa kotisivujen ulkoasuun, sisältöihin ja lisäominaisuuksiin. Rahalla yleensä saa ja pääsee, joten lisämaksusta sivustoon tai verkkokauppaan saa yleensä liitettyä erilaisia palveluja, kuten sähköisen ajanvarauksen, monipuoliset tuotevariaatio-ominaisuudet ja hakukoneystävälliset sisällöt.

Asiakkuussuhde yleensä myös jatkuu kotisivujen valmistumisen jälkeenkin, ja sivustosi tekijä luultavasti mielellään hoitaa sivuston ylläpidon ja päivitykset. Häneltä saat lisäksi apuja sivuston sisällön päivittämiseen ja muokkaamiseen.

Kuinka löytää hyvä kotisivujen tekijä?

Kotisivuja yrityksille tarjoavissa ammattilaisissa on paljon tarjontaa, ja yritykselle voi tulla haasteeksi sopivan kumppanin löytäminen. Yhtä patenttiratkaisua yhteistyökumppanin löytämiseen ei ole, mutta etsinnässä voi käyttää apuna muutamaa ohjenuoraa:

 • Tutustu tekijöiden referenssisivustoihin
  • Miltä ne näyttävät?
  • Kuinka nopeasti ne latautuvat?
  • Miltä ne näyttävät kännykällä selattuina?
  • Ovatko referenssisivustojen yritysten alat lähellä oman yrityksesi alaa?
 • WordPress-sivustojen kohdalla mainitseeko tekijä käyttävänsä jotain valmista teemaa vai tekevänsä räätälöityjä sivustoja? Valmiiden teemojen käyttö nopeuttaa työtä ja tekee siitä edullisempaa, mutta välillä valmiissa teemoissa voi olla joitain toiminnallisia rajoitteita tai ne voivat hidastaa sivustoa.
 • Löytyykö tekijältä asiakkaiden referenssikertomuksia? Voisitko soittaa jollekin heidän asiakkaistaan ja kysyä heidän kokemuksistaan?
 • Löytyykö toimistosta tai freelancerista googlaamalla jotain kokemuksia?

Ammattilaisilta tilattujen kotisivujen plussat:
+ Kaikista helpoin vaihtoehto kotisivujen saamiseksi (ns. avaimet käteen -malli)
+ Mahdollisuus saada juuri sellaiset kotisivut yritykselleen kuin haluaa
+ Ammattilaistuki sivuston ylläpitoon

Ammattilaisilta tilattujen kotisivujen miinukset:
– Hintavin vaihtoehto
– Alkuun voi joutua näkemään vaivaa sopivimman tekijän löytämiseen

Huom. Kotisivuilla tulee olla verkkotunnus ja webhotelli, jotta ne voidaan julkaista verkossa. Voit ostaa nämä itse jo ennen kuin sinulla on kotisivuille tekijää. Voit myös pyytää kotisivujen tekijän hoitamaan webhotellin hankkimisen tai pyytää häneltä suositukset valittavalle palvelulle. Hostingpalvelun asiakkaina on niin yrityksiä, yksityisiä henkilöitä kuin verkkosivuja työkseen tekeviä digitoimistoja ja freelancereita. Eli voit huoletta tilata meiltä palvelut tuleville kotisivuillesi.

Lue blogissamme: